vogel Archief

Redactie: Maarten ReijndersIndexArchief


November

EMMERS STRIPNIEUWSBRIEF 7 (zaterdag 30 november 1996)
Aantal abonnees per 30/11: 304


Binnenlands stripnieuws
Volkskrant overwoog stopzetting Sigmund
Het allerslechtste van Spekkie Big
Nieuwe Guust Flater
Cor Morelli in Panorama
20 jaar Leonardo in Nederland
Martin Lodewijk ontwerpt Bolkmok
Heren van stand op lokale radio

Buitenlands stripnieuws
Superman waarschuwt kinderen van Bosnië
Winst Euro Disney bijna verdubbeld
Boekwinkels in België krijgen forse boetes
Suske en Wiske Weekblad uit losse verkoop
Oplossing Asterix-prijsvraag

Stripnieuws op internet
Verhuisbericht Calvin & Hobbes
Klep is terug op het Web
Stripsite moet links verwijderen
Wasco dagelijks op internet


Volkskrant overwoog stopzetting Sigmund

De Volkskrant heeft halverwege 1994 overwogen Sigmund uit de krant te gooien. Dat zegt Peter de Wit, tekenaar van Sigmund, in een interview met Vrij Nederland (nummer 46, 16 november). Het interview is hier te lezen (illegaal!).

Sigmund begon ooit, onder de naam Mijnheerke Psi, in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Na twee en halve maand stopten de Belgen de strip. De lezers vonden 'm te cynisch. Peter de Wit: "Ik denk: daar kan ik gebruik van maken. Ik stuur weer een stapeltje naar de Volkskrant en ik doe die Belgsiche afscheidsbrief erbij. De Belgen vinden hem cynisch en naar, is dat niks voor jullie? Ze belden gelijk terug. Ja, zeiden ze, dat lijkt ons wel wat."

De Volkskrant wilde een harde strip. De Wit: "Pieter Broertjes (die was toen adjunct-hoofdredacteur, tegenwoordig is hij hoofdredacteur - red.) riep het me nog na toen ik de trap afliep: denk erom! Hard! Harde grappen!"

De Volkskrantlezers daarentegen wilden helemaal geen harde strip. De Wit: "Na een halfjaar moest ik weer bij Hubben en Broertjes komen. Ze hadden een lezersonderzoek, de cijfers logen er niet om: mijn strip scoorde ontzettend slecht, zeker bij de oudere lezers. (...) Zo'n Volkskrant is geen Belgisch blad, die zeggen niet meteen: die strip is cynisch en naar, je vliegt eruit. Maar ik begreep ook wel: nou moet ik iets bedenken, want men gunt mij nog een halfjaar, hooguit."

"We hebben toen het beste besluit genomen wat we konden nemen: vanaf toen zou ik per dag gaan tekenen! Achteraf zeg ik: dat heeft de zaak gered. Ook technisch hoor, ook technisch. Ik zou op een gegeven moment toch vastgelopen zijn in dat harde kale mannetje achter zijn bureau, zo'n blok beton dat bij tij en ontij: ja hoor, val maar dood roept."

"Als je actueel wordt, krijg je nooit meer een voorsprong. Ik heb nu een aantekeningenboekje met ideeën, nu ben ik er rustig over. Maar dat eerste halve jaar? Zeg maar gerust: een leerproces. Vreselijke dagen heb ik gehad dat ik echt niks wist. Zit je om tien uur, halelf nog te zweten: tegen die tijd is niks leuk meer."

"Die strip gaat hartstikke goed op dit moment. Dat komt ook: toen ik eraan begon, het is een strip over een psychiater, toen wist ik van niets. Nu zijn we drie jaar later en nu ben ik een aardige autoriteit op dat gebied geworden. Het tijdschrift Psychologie lees ik van a tot z, en al die vrouwenbladen: we leven in het tijdperk van mens en gevoelens."

Nieuw album Sigmund
Vanaf 5 december ligt het nieuwe album van Sigmund in de winkels: Sigmund, derde sessie. De winkelier vraagt er f 14,95 voor. Het album kan ook besteld worden bij de Volkskrant. Voor f 12,50. Voor meer informatie kunt u e-mailen met de Volkskrant: redactie@volkskrant.nl


Het allerslechtste van Spekkie Big

Hoera! Er komt een album van Spekkie Big. Het allerslechtste van Spekkie Big, gaat het boek heten. Het album verschijnt bij uitgeverij Big Balloon en ligt volgend jaar in de winkel (week 5). Het is voor het eerst dat er een album van Spekkie Big uitkomt dat groter is dan zeven bij tien centimeter. Ook zal het album in heel Nederland te krijgen zijn. Dit in tegenstelling tot de vorige boekjes van Spekkie Big die alleen bij de auteur en Stripwinkel Lambiek in Amsterdam te koop zijn.

Uitgeverij Big Balloon meldt trots dat het album zal worden voorzien van een "afneembare Spekkie Big sticker die bedoeld is voor hergebruik". Wat zouden ze daar nu weer mee bedoelen?


Nieuw album Guust Flater

27 november verscheen er een nieuw album van Guust Flater, Van Flaters tot Kraters. We hebben het album nog niet, maar binnenkort kunt u op Emmers Stripsite een recensie van het album lezen. Reinder Dijkhuis, redacteur van het onvolprezen stripblad Impuls, heeft het album al wel gelezen. Aan de lezers van de Stripmailinglist mailde hij zijn bevindingen: "Het is een leuk album geworden, hoewel de samenhang ver te zoeken is. (...) Franquin's tekeningen zijn simpeler en rustiger geworden, maar daarom niet minder effectief."


Cor Morelli in Panorama

Volgend jaar januari zal Panorama wekelijks een één-paginagrap van Cor Morelli plaatsen. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. De grappen zullen vooral over seks gaan. Tekenaar Aloys Oosterwijk: "Dat is iets wat de redactie wil. Ik had ook een paar proefpagina's waarin Cor in het café aan het drinken is. Maar Panorama wil het liefst dat Cor in iedere grap een vrouw tegenkomt." Enkele maanden geleden werd Cor Morelli uit het stripblad Sjosji gegooid. De Sjosji-redactie vond de tekeningen te slecht.


20 jaar Leonardo in Nederland

20 jaar geleden verscheen de eerste aflevering van Leonardo in Nederland. Dat schrijft het stripblad Sjosji. In de Sjosji halen de auteurs van Leonardo, Turk en De Groot, herinneringen op.

De Groot: "Op een bepaalde manier is Greg (bekend van Olivier Blunder - MR) de eigenlijke schepper van Leonardo. In 1974 wilde de uitgever Georges Dargaud een nieuw tijdschrift beginnen, rond Olivier Blunder. Greg werd logischerwijs de baas. Derib, de toekomstige tekenaar van Buddy Longway, Danny, Dupa en wijzelf werden gevraagd iets nieuws op te zetten. Na enkele weken diep nadenken liet ik Greg een aflevering van Robin Hoed zien waarin een zekere Mathusalem voorkwam, een oude bebaarde, gekke uitvinder. We hadden een zeldzame parel ontdekt. We noemden hem Leonardo, ter ere van de beroemdste aller uitvinders, Leonardo da Vinci. Hij werd een succes bij de lezers van het blad, totdat dat ophield te verschijnen, minder dan een jaar na het eerste nummer. Toen hebben wij en Dargaud andere bladen gezocht die interesse in onze serie hadden: Eppo in Nederland en Pif in Frankrijk."
Turk: "Eppo was een Nederlands blad dat in vorm en inhoud zeer dicht bij de Robbedoes uit de jaren zestig kwam. zij zochten toen net materiaal en de hoofdredacteur wilde ons ontmoeten. De publicatie begon en, omdat de lezers positief reageerden, ging door. Zonder twijfel heeft Eppo Leonardo gered."


Martin Lodewijk ontwerpt Bolkmok

Martin Lodewijk (tekenaar van Agent 327 en schrijver van Storm) heeft tegenwoordig een staartje (zagen we op tv) en heeft de afbeelding voor de 'Bolkmok' ontworpen (de redactie van Emmers Stripsite onderzoekt het verband tussen deze twee zaken). De 'Bolkmok' is gratis. Dat wil zeggen: je moet eerst f 29,90 betalen voor het boek 'Tegenstemmen' en dan krijg je gratis een mok met een cartoon van Frits Bolkestein (doet iets bij de VVD) en Wim Kok (doet iets bij de BV Nederland) erop. 'Tegenstemmen' is geschreven door Jan Marijnissen, voorzitter van de Tweede-Kamerfractie van de Socialistische Partij (SP).

De cartoon van Bolkestein en Kok is ook op de site van de SP te zien (en hierboven!). Yorick Haan, webmaster van de SP, bevestigt dat Martin Lodewijk de tekening voor de Bolkmok maakte. Van de tekening van Martin Lodewijk werd een 'schilderij' gemaakt door Marcel Roozenberg. In de tekening hierboven staat geen tekst in de ballonnetjes. De tekst die op de Bolkmok staat:
Kok zegt: "Mijnheer de voorz...". Hij wordt onderbroken door Bolkestein.
Die zegt: "Hou je d'r buiten, Kok!"

http://www.sp.nl/overz.stm


Heren van Stand op lokale radio

Wij ontvingen een mailtje van de Stichting Lokale Omroep Flakkee (SLOF):

"Radio Flakkee, het radiostation van de Stichting Lokale Omroep Flakkee, zendt op zaterdag 14 december 1996 een special uit over het 'Gennootschap Heren van Stand', een stichting die in het leven is geroepen om de plaatsing van een bronsen O.B. Bommel figuur te realiseren in het Zuid-Hollandse plaatsje Den Bommel."

Wie meer informatie wil hebben, kan mailen met: gvandyk@slof.nl


Superman waarschuwt kinderen van Bosnië

Superman is te hulp geroepen om de kinderen van Bosnië te waarschuwen voor de gevaren van de ontelbare mijnen die nog in Bosnië begraven liggen. Dat meldt de Drentse Courant. In de Verenigde Staten zijn 35.000 posters en 130.000 stripboeken gedrukt waarin Superman niet alleen heldendaden verricht, maar ook adviezen geeft om ongelukken te voorkomen.


Winst Euro Disney bijna verdubbeld

Euro Disney heeft in het eind september afgesloten boekjaar 1995/96 een nettowinst behaald van 202 miljoen franc (66 miljoen gulden). Dat is bijna twee maal zoveel als het vorige boekjaar, het eerste jaar dat Euro Disney winst maakte. Dat schrijft NRC Handelsblad. Het pretpark begon beter te draaien, nadat in april 1995 de toegangsprijzen waren verlaagd. Het aantal bezoekers steeg in het afgelopen boekjaar met 9 procent tot 11,7 miljoen en de omzet groeide met hetzelfde percentage tot bijna 5 miljard franc.


Boekwinkels in België krijgen forse boetes

Talloze boekwinkels in België moeten rekenen op een forse schadeclaim. Dat meldt de Alkmaarse Courant. Alleen al de FNAC-boekhandel in Brussel is ruim 72.000 gulden schuldig, zegt Philippe Biermé. Hij is de voorzitter van de Stichting Edgar P. Jacobs. De boekhandels verkochten het verboden nieuwste album van Blake & Mortimer, De Zaak Francis Blake. In Nederland is het album niet verboden.

Vorige maand besloot een Brusselse rechtbank dat uitgeverij Dargaud de verkoop van het nieuwe album van Blake & Mortimer moest stopzetten. Dit omdat Edgar P. Jacobs op het omslag van het album stond. Edgar P. Jacobs is niet de auteur van het nieuwe album. De Zaak Francis Blake is gemaakt door Jean van Hamme en Ted Benoît. Met deze uitspraak kwam de Brusselse rechtbank tegemoet aan de wensen van de Stichting Jacobs, die de belangen van de overleden auteur Edgar P. Jacobs behartigt.

De strip moest volgens de rechter uiterlijk 48 uur na het vonnis uit de handel worden genomen, op straffe van een boete van ruim 500 gulden per overtreding. Daaraan heeft nauwelijks één van de Belgische strip- of boekwinkels zich gehouden.

De Stichting heeft, bij gebrek aan mensen, slechts steekproefgewijs bewijzen kunnen inzamelen over de nu illegale verkoop. En omdat de Belgische rechtspraak ondanks de Europese Unie nog niet over de grenzen heen reikt, is de verkoop in Frankrijk en Nederland onberoerd gebleven. Een Amsterdamse stripwinkelier wist de redactie van Emmers Stripsite te melden dat er nog nooit zoveel Belgen op bezoek waren geweest als de afgelopen weken.

Biermé beschuldigt Jean van Hamme en Ted Benoîte ook nog eens van plagiaat. Uit de Alkmaarse Courant: "Biermé zegt zich niet aan kritiek op de inhoud van het verhaal te willen bezondigen, maar hekelt vervolgens tekening na tekening. Dan weer is er volgens hem sprake van een spiegelbeeldtekening uit één van de oorspronkelijke Blake en Mortimer-verhalen. 'Plagiaat', roept hij daarbij uit. Andere scènes zijn naar zijn zeggen ontleend aan de film 'The 39 Steps' van Alfred Hitchcock naar de roman van John Buchan en aan het Kuifje-album 'De zwarte rotsen'."


Suske en Wiske Weekblad uit losse verkoop

Standaard heeft aangekondigd dat zij Suske en Wiske Weekblad terugtrekt uit de losse verkoop. Dat schrijft Arco van Os aan de stripmailinglist. De uitgeverij is van plan Suske en Wiske Weekblad alleen nog maar via abonnementen te verspreiden.

Frank Koper vulde daarop aan: "Sinds no. 40 van dit jaar is het Suske en Wiske weekblad in Nederland al niet meer in de losse verkoop verkrijgbaar. Via een actie waarbij een voordelig abonnement voor de rest van het jaar kon worden genomen heeft de redactie nog geprobeerd om zoveel mogelijk Nederlandse lezers te behouden. Ik heb echter geen idee hoeveel mensen daarvan gebruik hebben gemaakt."


Asterixprijsvraag

Vorige maand vroegen wij de lezers van Emmers Stripsite om hulp. We snapten een interessantigheidje uit een nieuwsbericht van het persbureau Reuters niet. Onze correspondent uit Zuid-Afrika, Raymond Thuring, had de oplossing. Daarmee wint hij een chocoladereep van Max Havelaar. Over de uitslag kan worden gecorrespondeerd. Ook mensen die tips hebben over hoe je een chocoladereep naar Zuid-Afrika stuurt zonder dat ie smelt, mogen mailen.

De vraag was: volgens het persbureau Reuters zou de totale oplage van het nieuwe Asterixalbum opgestapeld een stapel van 80 kilometer opleveren. Dat zou betekenen dat het gemiddelde Asterixalbum 1 centimeter dik zou moeten zijn (totale oplage: 8 miljoen exemplaren voor 15 talen). Metingen van de redactie van Emmers Stripsite hebben uitgewezen dat het Asterixalbum in Nederland 4 millimeter dik is. Wie kan opheldering over deze zaak kan verschaffen?

Het antwoord bleek verrassend simpel. Raymond Thuring: "8 miljoen exemplaren voor 15 talen.... Dat is een oplage van ongeveer 500.000 per taal. 500.000 x 14 talen is 28km dik (als ik van jouw 4 mm uitga). De vijftiende taal is VOOR BLINDEN, EI!!! Braille is ongeveer 1 mm dik (ruim genomen) x ongeveer 50 pagina's + 1.5 mm harde kaft aan twee kanten uiteraard, dus x 2. Dat is dan 8cm per boek x 500.000 is 40 km. Dus hebben we totaal 68 km. De rest is de opgegaan aan WC papier.."


Verhuisbericht Calvin & Hobbes

Vorig maand schreef Emmers Stripsite over de prachtige C&H-homepage van Martijn Reemst. Reemst kreeg zoveel bezoekers dat hij zijn homepage heeft verhuisd naar een snellere server. Daar staan nog meer plaatjes op. Het nieuwe adres is: http://cal007301.student.utwente.nl/calvin&hobbes/


Klep is terug op het Web

De homepage van Joop Klepzeiker is terug op internet. In juli verdween de Klepzeikersite, omdat er problemen waren met de uitgever van Joop Klepzeiker. De problemen zijn er nog steeds, maar dat mag de pret niet drukken. "We gaan weer door, maar nu anders!", schrijft MaxIQ, de beheerder van de internetpagina's van Joop Klepzeiker.

MaxIQ: "De uitgever van Klepzeiker is zijn afspraken niet nagekomen m.b.t. het uitbouwen van de Klepzeiker-site. Daardoor is het voor ons niet langer mogelijk de site nog te onderhouden. Maar... wij hebben zoveel verzoeken van jullie Klep-fans binnengekregen om de site open te houden, dat we een alternatief hebben bedacht: voor de actuele inhoud moeten jullie zelf gaan zorgen! Wij hebben daarom de laatste officiele versie van de Klepsite in de lucht gelaten en voegden daar een CHAT(zeik)-pagina aan toe: klets, scheld, vloek, ruil albums, wissel nieuws uit, vermeld links naar je eigen homepage met Klepzeiker-info."

Om te beginnen heeft MaxIQ alle boze brieven op de Klepsite gezet. Dat Klepzeikeruitgever Ger van Wulften een grote geldwolf is (geen nieuws). De redactie van Emmers Stripsite twijfelt overigens aan de echtheid van de brieven.

Klepsite: http://www.maxiq.com/klepsite


Stripsite moet links verwijderen

Uitgeverij United Media heeft Thao Tran, beheerder van de site Today's Comics on the Web gemaand de links op zijn stripsite te verwijderen. Dat meldt de Daily Planet: "Tran biedt een overzicht van strips door in zijn pagina links te verwerken naar sites van de uitgevers. De plaatjes worden daardoor stante pede opgevraagd en in Tran's webpagina getoond maar staan fysiek niet op zijn server. Deze truc wordt vaker toegepast en is een nachtmerrie voor iedereen die geld wil verdienen aan het net, oftewel de stroom van informatie wil controleren. Tran beweert geen auteursrechten te schenden omdat hij de plaatjes immers niet kopieert. Hij maakt ze hooguit zichtbaar, zo wordt gemeld in comp.org.eff.talk. Tran zoekt wel een advocaat."

http://www.cen.uiuc.edu/~t-tran/comicsnews.html


Wasco dagelijks op internet

Binnenkort zal Wasco elke dag een stripje gaan tekenen voor internet. De stripjes (Wim Wam Comics) zullen verschijnen op The Comic Space.

http://www.dds.nl/~stripdgn/