vogel Archief

Redactie: Maarten ReijndersIndexArchief


Juli

EMMERS STRIPNIEUWSBRIEF 3 (woensdag 31 juli 1996)
Aantal abonnees per 30/7: 148


Binnenlands stripnieuws
Nieuwe Dick van Bil ter gelegenheid van 10-jarige Penthouse
Paulus de boskabouterexpositie in Hoorn
Toch geen conflict Don Lawrence-Big Balloon
Cartoonfestival in Eindhoven

Buitenlands stripnieuws
Winst van Disney groeit door films
Onduidelijkheid over nieuwe Asterix
Eerste Superman-strip levert ruim een ton op
Standaard neemt Loempia over
WDR bindt strijd aan met Beavis & Butthead

Stripnieuws op Internet
C&H-fans sluiten hun homepage
Nieuwsgroep over Europese strips van start
Leiden in Last
Klepsite gestopt
Wekelijks een cartoon van Trotter
Script van nieuwe Disney-film op Internet


Nieuwe Dick van Bil t.g.v. 10-jarige Penthouse

Eric Schreurs en Hein de Kort gaan weer samen een Dick van Bil maken. Dat vernam de redactie van Emmers Stripsite uit doorgaans betrouwbare bron. De nieuwe Dick van Bil is een eenmalige 'hereniging' ter gelegenheid van het 10-jarige Penthouse. De strip wordt deze zomer in elkaar gezet en verschijnt (als het goed is) in het oktobernummer.


Paulus de boskabouterexpositie in Hoorn

Gregorius, Oehoeboeroe, Eucalypta, Krakras en uiteraard Paulus zelf zijn te bewonderen op de wisseltentoonstelling 'Paulus de boskabouter' die tot en met 27 oktober 1996 in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is te zien. De expositie toont een enorme collectie tekeningen, platen, (strip)boeken, poppen en andere voorwerpen die rond de beroemde kabouter sinds 1946 zijn verschenen. Paulus de boskabouter, de beroemdste creatie van schrijver/tekenaar Jean Dulieu, is voor drie generaties bekend van stripverhalen in de krant, hoorspelen op de radio en (marionetten)films op de televisie.

Op de expositie 'Paulus de boskabouter' zijn verschillende pronkstukken te zien zoals de originele Paulus poppenkastpoppen Oehoeboeroe, Rein de Vos en Gregorius uit 1947, originele filmstroken en zogenaamde tekenfilmcells en Paulusboeken uit vele landen. De honderden voorwerpen komen uit het Paulus Archief van verzamelaar en uitgever Maarten J. de Meulder.

De zolder van het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is voor de gelegenheid helemaal in Paulussfeer gebracht: grote houten Paulusfiguren zijn te zien in een spannend Paulusbos en in de vitrines komt de unieke collectie Paulus de boskabouter tot zijn recht. Een videodocumentaire informeert de oudere bezoeker en Paulusfilms zijn door de jongsten te bekijken. Koptelefoons laten opnames horen van de hoorspelen uit de jaren vijftig en zestig. Op de tentoonstelling is ook een kinderkamertje ingericht met o.a. Paulus de boskabouterlamp, -kapstokje, -gordijnen en Pauluspoppen.

Op de expositie 'Paulus de boskabouter' wordt een aantal zaken rond Paulus toegelicht. Zo ziet de bezoeker de ontwikkeling van het Paulusstripverhaal, dat in 1946 begon en eindigde halverwege de jaren tachtig. Aandacht ook voor talloze boekuitgaven (o.a. Japanse, Duitse en Zuidafrikaanse), de commercie rond de boskabouter en het aandeel van de Chanowski-televisie-Paulus uit de jaren zeventig. Mooi om te zien is verder de wordingsgeschiedenis van een der Pauluskalenders: naast elkaar hangen de eerste schetsontwerpen, het proefmodel en de uiteindelijke aquarellen.

Het Museum van de Twintigste Eeuw is gevestigd op Bierkade 4 en 4a in Hoorn en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur. De entree bedraagt f 4,50 voor volwassenen en f 3,50 voor kinderen en senioren, de Museumjaarkaart geeft gratis toegang. Groepen vanaf 20 personen krijgen 20% reductie. Voor meer informatie: 0229-214001.

(Adri Verhoef)


Toch geen conflict Don Lawrence-Big Balloon

Er is toch geen sprake van een conflict tussen Storm-tekenaar Don Lawrence en uitgeverij Big Balloon. Dat staat op de Storm-homepage. Eerder had de Storm-homepage gemeld dat er sprake zou zijn van een salarisconflict (zie ESNB 1).

Big Balloon meldde het volgende: "Wij hebben met Don nog nooit een dergelijk conflict gehad en verwachten ook niet dat ooit met hem te krijgen. Zowel de artistieke als de zakelijke contacten tussen Big Balloon en Don Lawrence zijn naar ieders tevredenheid."

Storm-homepage: http://studwww.rug.ac.be/~jvpoucke/storm/storm.htm


Cartoonfestival in Eindhoven

De Eindhovense stadsschouwburg start het komende seizoen met een humor- en cartoonfestival. Dat meldt het ANP. Het tiende Nederlandse Cartoon Festival is dit jaar van 1 tot en met 22 september te beleven. Het thema is 'Een vreemde kijk op Nederland'. Cartoonisten uit binnen- en buitenland houden de Nederlanders een spiegel voor. De tentoonstelling omvat naar verwachting ongeveer 250 werken. Er zijn verder optredens van Urbanus, Kamagurka en Toon Hermans.


Winst van Disney groeit door films

Walt Disney heeft in het afgelopen kwartaal goede cijfers behaald. Dat meldt NRC Handelsblad. Het Amerikaanse amusementsconcern haalde 406 miljoen dollar binnen vergeleken met 326 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De omzet ging omhoog van 4,4 miljard dollar naar 5,1 miljard dollar. In deze cijfers zijn ook de resultaten van Capital Cities/ABC verwerkt. De mediagroep werd in de voorbije driemaandsperiode voor het eerst meegenomen.

De winst- en omzetgroei schreef bestuursvoorzitter en president-directeur Michael Eisner toe aan de "sterke" resultaten in de internationale thema- en pretparken en aan de jongste bioscoopfilms, waaronder De Klokkenluider van Notre Dame, The Rock en Phenomenon.


Onduidelijkheid over nieuwe Asterix

Op dinsdag 23 juli meldden NRC Handelsblad en het Franse persbureau AFP dat op 10 oktober de nieuwe Asterix verschijnt. NRC Handelsblad en AFP baseerden zich op een artikel in het Berlijnse dagblad Der Tagesspiegel. Der Tagesspiegel schreef dat de uitgevers zich wereldwijd hebben verplicht het stilzwijgen te bewaren over het verschijnen van het nieuwe Asterix-album.

Vreemd genoeg berichtten Emmers Stripsite (zie ESNB 2) en het stripinformatieblad Zozolala al een maand eerder over het verschijnen van een nieuw Asterix-album. Ook verspreidt de Nederlandse uitgever van de Asterix-albums reclamefolders waarin hij het verschijnen van het nieuwe Asterix-album aankondigt.

Het nieuwe avontuur van Asterix speelt zich af in China, aldus Der Tagesspiegel. Volgens de krant zou de uitgeverij Ehapa-Verlag, die de rechten van Asterix voor Duitsland bezit, het publiek pas half september inlichten. Asterix-tekenaar Uderzo had twee jaar geleden gezegd dat er geen nieuw verhaal van de beroemde Galliër meer zou komen.


Eerste Superman-strip levert ruim een ton op

Het eerste stripboek waarin Superman voorkomt is zaterdag 29 juni bij Sotheby's in New York voor ruim 100.000 gulden geveild. Dat meldt het ANP. Toen de strip in juni 1938 uitkwam, kostte hij maar tien dollarcent.

Action Comics No. 1, zoals de strip formeel heet, was het pronkstuk van de jaarlijkse stripveiling van Sotheby's. Geschat wordt dat er nog 50 exemplaren van bestaan. De nieuwe eigenaar is directeur Steve Geppi van Diamond Comics, de grootste distributeur van 'comics' in het Engels.

Het stripboek waarin het tweede avontuur van Superman stond, Action Comics no. 7, ging weg voor 27.500 gulden. Marvel Comics no. 1, waarin de superheld Human Torch (De Toorts) in 1939 zijn debuut maakte, leverde 37.000 gulden op.


Standaard neemt Loempia over

De Standaard Uitgeverij, onder andere bekend van de Suske en Wiske-strips, neemt het grootste deel van het fonds van stripuitgeverij Loempia over. Dat meldt de Belgische krant De Morgen. Met de overname versterkt de Standaard zijn positie als marktleider op stripgebied in Vlaanderen en Nederland. Loempia heeft naar eigen zeggen een omzet van 60 tot 70 miljoen frank (3 tot 3,5 miljoen gulden).

De overeenkomst tussen Loempia en Standaard komt erop neer dat de populaire Urbanus-strip voortaan onder de vlag van de Standaard verdeeld zal worden. De rest van het fonds zal door de Standaard onder de Loempia-imprint worden uitgegeven. Het gaat onder meer om de albums van Kamagurka, Herr Seele, Gummbah, Manara, Serpieri en Jacques Martin.

Directeur Dirk Willemse van Standaard Strips verwacht dat zijn uitgeverij "iets meer zal kunnen toevoegen aan de titels dan bij Loempia het geval was" doordat zijn uitgeverij over een team van redacteuren en commercieel medewerkers beschikt. Daardoor denkt Willemse de oplage van successtrips als Urbanus nog licht te kunnen verhogen. Inhoudelijk zal aan de strips niets veranderen.

Loempia-uitgever Jef Meert begint onder eigen naam een nieuwe uitgeverij. Hij wil een nieuw fonds gaan opbouwen met kwalitatieve, fraaie of experimentele uitgaven. Naast strips zullen ook cartoons of literaire teksten in het fonds kunnen worden opgenomen. In elk geval zal tekenaar Benoît er deel van uitmaken. Zijn uitgaven vallen niet onder de overeenkomst met de Standaard.

Meert zegt te hebben besloten zijn fonds van de hand te doen omdat hij een beetje was uitgekeken op strips. "Voor mensen als ik hebben strips hun attractiviteit grotendeels verloren. Het is een beetje te mainstream en te evident geworden." Bovendien werd Meert bij het huidige succes van zijn uitgaven gedwongen om zijn bedrijf te vergroten en dat wilde hij niet. "Ik zou dan moeten beginnen met merchandising en alles wat met successtrips te maken heeft."


WDR bindt strijd aan met Beavis & Butthead

Op woensdag 17 juli zond de Duitse tv-zender WDR de documentaire 'Donald Duck - Rübe ab' uit. Kinderen lezen steeds agressievere strips en dat is een slechte zaak, zo menen de makers van de documentaire. In het half uur durende programma werden de makers, uitgevers en verkopers van gewelddadige strips aan de schandpaal genageld.

Met name de MTV-helden Beavis & Butthead moesten het ontgelden. Beavis & Butthead zijn slechte voorbeelden voor de jeugd. Ze houden zich bezig met het martelen van dieren en andere nationaal-socialistische zaken (woorden van de documentairemakers).

In een Duits warenhuis deden de documetairemakers een test. Benodigdheden voor de test: een 15-jarige jongen, een groot aantal 'seksistische, racistische, pornografische en gewelddadige' strips en een slechts op winst beluste, immorele verkoper. Test: mag de jongen de strips kopen? Jahoor, de jongen mocht de strips kopen. Genoeg reden voor de documentairemakers om de winkelier eens flink onder handen te nemen.

Moraal van de documentaire: alle gewelddadige strips moeten verboden worden en de jeugd moet weer gewoon Donald Duck gaan lezen. Kees Kousemaker van stripwinkel Lambiek hierover in de VPRO-gids: "Grappig genoeg verscheen omstreeks 1954 het werk 'Seduction of the innocent' van een zekere Frederic Werthem. Hij weet de stijging van de criminaliteit aan het lezen van strips. Om zijn theorie te staven gebruikte Werthem voorbeelden uit Donald Duck. Het idee over geweld is dus ook iets dat verandert."


C&H-fans sluiten hun homepage

Fans van Calvin & Hobbes sluiten noodgedwongen hun C&H-homepages. Dit blijkt uit een bericht in 'De Digitale Stedeling' (krant van De Digitale Stad) en uit postings in de nieuwsgroep rec.arts.comics.strips.

De C&H-fans hebben een brief ontvangen van de uitgever van de strip, Universal Press Syndicate. Volgens 'De Digitale Stedeling' wordt daarin "eerst met harde taal gesproken van een 'direct violation of copyright law'. Verderop wordt gesteld dat het Mr. Watterson (de maker van de strip) is die niet kan toe staan dat zijn kunst zonder zijn toestemming gebruikt wordt. 'Het is zijn levenswerk, wij hopen dat jullie zijn wensen respecteren'. Nu wordt deze Mr. Watterson (Bill) al met enorm respect behandeld door elke C&H webpagina beheerder, en lijkt het mij een vuile truc om die C&H liefhebbers op het gemoed te werken."

Emmers Stripsite heeft nog geen brief van Universal Press ontvangen. En dat terwijl op de openingspagina van Emmers Stripsite toch duidelijk een afbeelding van Calvin staat.


Nieuwsgroep over Europese strips van start

De nieuwsgroep rec.arts.comics.european is van start gegaan. In deze nieuwsgroep wordt gediscussieerd over Europese strips. Het gaat met name over bekende Europese strips zoals Kuifje, Asterix en Blake & Mortimer. Maar ook Nederlandse strips (Tom Poes, Jan Jans en de Kinderen en Maaike's Dagboekje (!) ) komen aan bod. Het wachten is op de eerste discussie over Spekkie Big.

Behalve rec.arts.comics.european zijn er de volgende nieuwsgroepen in de rec.arts.comics-hiërarchie:
-rec.arts.comics.alternative (over alternatieve strips)
-rec.arts.comics.dc.lsh (met postings over superhelden)
-rec.arts.comics.dc.universe (over Batman, Superman en alle andere DC-helden)
-rec.arts.comics.dc.vertigo (over alle Vertigo-comics)
-rec.arts.comics.elfquest (alles over Elfquest)
-rec.arts.comics.info (informatie en recensies, gemodereerd)
-rec.arts.comics.marketplace (de ideale nieuwsgroep voor Hans Matla?)
-rec.arts.comics.marvel.universe (Spiderman, Hulk en alle andere Marvel-helden)
-rec.arts.comics.marvel.xbooks (Wolverine, Excalibur, X-men)
-rec.arts.comics.misc (alles wat niet in de andere groepen kan)
-rec.arts.comics.other-media (stripfilms, stripkleding en andere striponzin)
-rec.arts.comics.strips (postings over krantestrips)


Leiden in Last

De 'Digitale Stad Leiden en omstreken' heeft een stripverhaal online gezet: 'Leiden in Last'. Elke week verschijnt er een nieuwe aflevering. Het verhaal draait om de verdwijning van een hutspot-pot. De helden Jules en Ollie gaan het mysterie van de verdwenen hutspot-pot oplossen. "De hele strip speelt zich af in een zuiver Leids decor", zo laat Rene Labrujere van de Digitale Stad Leiden ons weten. De strip is te vinden op:

http://www.dsl.nl/interactief/leiden-in-last/cover/index.html


Klepsite gestopt

De Klepsite is niet meer. MaxIQ heeft besloten de Kleppagina's van het web te halen. Dit omdat Ger van Wulften van C.I.C., de uitgever van Joop Klepzeiker, zich niet aan eerder gemaakte afspraken heeft gehouden. Doorgaans goed ingelichte bronnen melden dat C.I.C. zelfs heeft gedreigd met 'juridische actie'. MaxIQ nam de Klepsite in juni over van Richard van Bilsen (zie ESNB 2)

MaxIQ onthoudt zich van elk commentaar. "Tja, ik kan er op het moment uiteraard nog weinig over zeggen, aangezien er nog procedures lopen en zo", zo laat Jeroen Ruis van MaxIQ de redactie van Emmers Stripsite per e-mail weten. Zo snel er meer informatie is, zal die op de Klepsite verschijnen: http://www.maxiq.com/klepsite.


Wekelijks een cartoon van Trotter

Elke week publiceert de Hilversumse tekenaar Martin Vesseur een cartoon op Internet: Trotter. Trotter is te vinden op: http://www.GlobalSurprise.nl/Trotter.html.

Daar is ook een archief met cartoons van voorgaande weken.


Script van nieuwe Disney-film op Internet

Het script van de nieuwe Disney-film 'The Hunchback of Notre Dame' is nu te lezen op Internet. Ben Scripps, moderator van de nieuwsgroep rec.arts.disney.announce stelt het script beschikbaar via het World Wide Web (WWW) en FTP. Op het WWW is het te vinden op: http://users.aol.com/belledisny

Het script is via FTP te bereiken via: users.aol.com/belledisny

Mensen die geen toegang hebben tot WWW of FTP, kunnen het script via e-mail ontvangen: belledisny@aol.com