vogel Archief

Redactie: Maarten ReijndersIndexArchief


September

EMMERS STRIPNIEUWSBRIEF 5 (dinsdag 1 oktober 1996)
Aantal abonnees per 30/9: 214

Mededeling: i.v.m. technische problemen (een tentamen) is dit nummer van ESNB een dag later verschenen dan u van ons gewend bent. Het zal niet meer gebeuren.


Binnenlands stripnieuws
Albums van het jaar 1996
Henk Kuijpers heeft ruzie met Griffioen Grafiek
Marc van der Holst gaat later in asbakken
Amerikaanse zondagstrips in Lambiek
Verfilming Meccano
Henk Kuijpers signeert

Buitenlands stripnieuws
Miljoen albums van Dilbert verkocht
Museum Vandersteen
Kirch koopt Disneyfilms
Linthout en Merho maken Kiekebanus
Asterix in Esperanto en Limburgs
Hotel Eurodisney ontruimd na brand
Tijdschrift over Willy Vandersteen

Stripnieuws op Internet
Uitslag Nederlandse Striptop Aller Tijden 1996
Asterix mailing list
The Comic Space


Albums van het jaar 1996

Het ANP meldt dat het bestuur van Het Stripschap heeft bekendgemaakt dat de volgende albums zijn genomineerd voor de Prijs Album van het Jaar 1996:

In de categorie oorspronkelijk Nederlands:
- Gilles de Geus 7, Willem de Zwijger (Hanco Kolk en Peter de Wit)
- Dirkjan 1 (Mark Retera)
- De wraak van de dikke Ong (Willem Vleeschouwer)

In de categorie oorspronkelijk buitenlands:
- Bone 1 (Jeff Smith)
- Luitenant Blueberry 22: Mister Blueberry (Jean Giraud)
- De Stroman (Etienne Davodeau)

Hanco Kolk heeft dit jaar de Stripschapprijs gewonnen (zie ESNB 4). De prijzen zullen worden uitgereikt tijdens de Stripdagen in Breda op 12 en 13 oktober.


Henk Kuijpers heeft ruzie met Griffioen Grafiek

Henk Kuijpers heeft ruzie met Griffioen Grafiek. Dat meldt het stripinformatieblad Zozolala. Henk Kuijpers heeft zijn samenwerking met Griffioen verbroken en geeft in het vervolg de speciale Franka-uitgaven zelf uit. Voor dat doel heeft Kuijpers een eigen B.V. opgericht: Franka B.V. De scheiding was een verrassing voor Griffioen.

Geen scheiding in goed overleg dus, en dat heeft gevolgen. Kuijpers' plannen om de 'Serie d'Ami' voort te zetten, stuiten op het verzet van Griffioen, die deze uitvoering heeft bedacht. Griffioen maakt verder aanspraak op nieuwe oplagen van diverse zeefdrukken, die al vaker zijn herdrukt en claimt de nog te verschijnen 'Harley Collection', die al tijden door Griffioen wordt gepromoot. Beide partijen hebben inmiddels een advocaat ingeschakeld.


Marc van der Holst gaat later in asbakken

Marc van der Holst (tekenaar van 'Spekkie Big') gaat later in asbakken. Dat verklaarde hij tegenover 'Het op Zondag'. Van der Holst: "Op dit moment gaat mijn strip heel goed. Toch blijf ik dit niet de rest van mijn leven doen. Strips zijn niet nuttig. Asbakken wel. Ik wil graag binnen tien jaar een eigen asbakkenfabriek hebben."

Ook onthult Marc van der Holst in 'Het op Zondag' hoe Spekkie Big ontstaan is. "Toen ik twee jaar geleden met een infectieziekte onder de antibiotica zat, tekende ik uit verveling een varkentje. Iedereen vond het prachtig. Spekkie Big was geboren."

Voor de grap stuurde de 23-jarige Marc van der Holst zijn strip naar het stripblad Sjors en Sjimmie. "Bij het strookje zat een brief met de vraag of mijn tekeningen konden worden beoordeeld door een echte tekenaar. Niet veel later kreeg ik een brief terug. Of ik geen zin had om de avonturen van mijn geesteskind tweewekelijks voor de Sjors en Sjimmie te tekenen."

Voor wie toevallig de 'Het op Zondag' van 14 juli heeft gemist, is het interview met Marc van der Holst na te lezen in 'Florijn', het piekfijne stripblad van Marc van der Holst.


Amerikaanse zondagsstrips in Lambiek

Little Nemo, Bringin' Up Father, Krazy Kat, Buster Brown en vele andere legendarische Amerikaanse zondagstrips zijn tot en met 15 oktober te zien in Galerie Lambiek (Kerkstraat 78, Amsterdam). De tentoonstelling bevat materiaal uit Lambieks eigen archieven, maar ook uit bijdragen uit verzamelingen van Amerikaanse striphistorici.

De stripverslaggever van het Algemeen Dagblad, Martijn Snoodijk, ging kijken bij Lambiek (hij komt er wel eens vaker :) ). Uit het AD van zaterdag 31 augustus: "Little Nemo ontbreekt dan ook niet in de Amsterdamse galerie Lambiek, waar momenteel - net als in de rest van de wereld - de honderdste verjaardag van de Amerikaanse krantenstrip wordt gevierd. Maar waar andere manifestaties rondom dit jubileum doodnerveus om een enkel honderdjarig stripplaatje met uitvoerige bijschriften staan te trappelen, daar laat Lambiek stomweg zien waar het eigenlijk om draait: ze heeft haar muren geplaveid met letterlijk honderden hoogst zeldzame en antieke 'sunday pages'."


Verfilming Meccano

Er is een kans van zeventig procent dat de verfilming van 'Meccano' doorgaat. Dat zegt Hanco Kolk, winnaar van de Stripschapprijs en auteur van 'Meccano', in de Volkskrant. Kolk werkte de afgelopen tijd, samen met Peter de Wit (Sigmund, Familie Fortuin) aan een filmscenario op basis van het tweede album van Meccano, Gilette.

Kolk: "Ik was benaderd door Dick Maas, namens zijn productiemaatschappij First Floor Features. Peter en ik zijn naar Barcelona geweest om daar in een hotel aan het filmscenario te werken. Onze stripscenario's schrijven we ook altijd in een hotel, zij het nooit verder weg dan Brugge of zo. Het scenario is nu klaar en vertaald. Vanwege de kosten (8 miljoen gulden) moet namelijk worden samengewerkt met Spaanse, Engelse en Amerikaanse co-producenten."


Henk Kuijpers signeert

Een zekere 'jonno' schrijft in de nieuwsgroep rec.arts.comics.european dat Henk Kuijpers op 29 november zijn nieuwe album 'Het Portugese Goudschip' zal presenteren en signeren in stripwinkel Silvester (Snellestraat 33, 's-Hertogenbosch). Het album zal al eerder verschijnen, maar op 29 november verschijnt de luxe uitgave. Vanaf 29 november zal er ook, gedurende ruim een maand, een expositie (ook verkoop) van origineel Franka-werk zijn in stripwinkel Silvester. Bel voor meer informatie: 073 - 6 123 529.


Miljoen albums van Dilbert verkocht

Van het laatste album van Dilbert, 'The Dilbert Principle', zijn 1 miljoen exemplaren verkocht. Dat schrijft NRC Handelsblad. Dilbert is een strip van de 39-jarige Scott Adams. Volgens Adams begon de menselijke evolutie miljoenen jaren geleden met amoeben, die zich aan hun omgeving aanpasten en apen werden. Vervolgens werden ze blootgesteld aan Totaal Kwaliteit Management en is het nooit meer goed gekomen.

"Dilbert is een typische verschijning van de jaren negentig", constateerde socioloog Dean Wright van Drake University in Des Moines onlangs in USA Today. "Hij is de belichaming van alles wat er in het bedrijfsleven gebeurt." Met zijn eerder sarcastische dan ironische strips wil Adams vooral duidelijk maken dat werknemers geen enkele macht meer hebben. De man in het grijze pak sterft een zachte dood door fenomenen als 'downsizing' (bezuinigingen), 're-engineering' (saneringen) en 'hoteling', waarbij de vaste werkplek wordt ingeruild voor een satellietkantoor. Ook Dilbert is een ietwat sullige kantoorslaaf die zich voortdurend laat koeioneren en meestal zijn veel slimmere hond Dogbert het woord laat doen.


Museum Vandersteen

Op de benedenverdieping van de villa van Willy Vandersteen zal eind dit jaar een Suske en Wiske-museum komen dat speciaal is ingericht voor kinderen. Dat zegt Paul Geerts, de tegenwoordige tekenaar van Suske en Wiske, in het stripinformatieblad Stripschrift. Geerts: "Parkeerplaatsen zullen niet nodig zijn, want het grote publiek zal slechts mondjesmaat worden toegelaten. Het is vooral bedoeld voor schoolreisjes en dergelijke."

De bovenverdieping van de villa zal de nieuwe werkplek worden van Geerts en zijn medewerkers. Het oude gebouw waar zij werkten zal in de toekomst vol zijn met bezoekende kinderen die met speciale computerspelletjes en andere op Suske en Wiske geënte bezigheden in de weer zijn.


Kirch koopt Disneyfilms

Walt Disney en zijn tv-station ABC International Television zullen een aanzienlijk deel van het televisiepakket Digitales Fernsehen 1 gaan vullen. Dat is het gevolg van een 10-jarige exclusieve overeenkomst die de Kirch Gruppe heeft gesloten met Walt Disney. Dat meldde Planet Multimedia op vrijdag 30 augustus.

Kirch heeft opnieuw toegeslagen nadat hij eerder de exclusieve contracten bemachtigde voor Viacom, Sony's Columbia Tristar en Hearst Entertainment. Tot voor kort werd er van uitgegaan dat Kirch zo'n 8 miljard D-Mark investeert in programma's voor DF1. Het bedrag dat is gemoeid met de Disney-overeenkomst is niet bekend gemaakt.

Kirch zal in elk geval DisneyChannel uit de VS in Europa importeren, eventueel in een aangepaste versie. Er is al een Disney Channel in Groot-Brittannië te zien, en er komt er een in Frankrijk.

Disney bezit met ABC International 50 procent in Super RTL, 23,5 procent in RTL 2 plus 37,5 procent in kabelkanaal Tele-München.

Bertelmann ziet de rechtenhandel met lede ogen aan. Kirch ondergraaft met DF1 de abonneezender Premiere die voor 37,5 procent in handen is van Bertelsmannn en voor 25 procent van Kirch.

De irritatie neemt toe nadat Kirch met DF1 heeft verboden dat Premier het bericht verspreidt de films Forrest gump en Outbreak exclusief uit te zenden. Ook DF1 brengt ze namelijk op TV. Bent u daar nog?


Linthout en Merho maken Kiekebanus

Op 4 december verschijnt de eerste co-productie van Willy Linthout en Merho. Het is het zogenaamde Kiekebanus-album. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. In het Kiekebanus-album wordt Urbanus verliefd op Fanny. Er is nogal wat afgefaxt tussen Lokeren en Antwerpen om dit verhaal in goede banen te leiden. Alle decors uit beide afzonderlijke strips moesten immers worden geïntegreerd. Ook over de inkleuring moesten er afspraken worden gemaakt. Het album wordt voorgepubliceerd in 'Het Laatste Nieuws'. Vanaf oktober dagelijks één hele pagina in kleur.


Asterix in Esperanto en Limburgs

Uitgeverij Kariljono uit Wilrijk heeft drie Asterix-verhalen in de internationale taal Esperanto uitgegeven. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. Naast 'Asteriks la gladiatoroj' en 'Asterix kaj kleopatra' is onlangs ook 'Asteriks kaj normanoj' uitgebracht. Het valt de redactie van Emmers Stripsite op dat Asterix zowel Asteriks als Asterix heet in het Esperanto. De redactie van ESNB kan niet uitsluiten dat het hier om een typfout van Stripschrift gaat.

In oktober of november zal er ook een Limburgse Asterix uitkomen. Dat meldt De Telegraaf. Het gaat om 'Het titelgevecht'. Het album zal verschijnen in een oplage van 6.000 exemplaren. Er worden vier Limburgse dialecten gebruikt: Maastrichts, Roermonds, Gulpens en Venloos.

Volgend jaar zullen er nog twee Zuid-Afrikaanse albums van Asterix verschijnen. Dat schrijft Dave de Groot aan de Asterix mailing list.


Hotel Eurodisney ontruimd na brand

Vijftienhonderd bezoekers van Eurodisney hebben zaterdag 7 september halsoverkop hun hotel moeten verlaten, toen brand uitbrak in het duizend kamers tellende Sequoia Lodge. Dat melden de persbureaus Reuter en AP. Vier hotelgasten werden met ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. De schade aan het hotel is groot. De brandweer had drie uur nodig om het vuur onder controle te brengen.

De meeste gasten waren al wakker. De brand brak om kwart voor zeven uit, vijf kwartier voordat de poorten van Eurodisney opengaan. Honderd gasten moesten in hun pyjama het hotel uitvluchten. Na de evacuatie mochten ze nieuwe kleren in de Disneywinkels kopen. Mickey Mouse betaalde de rekening.


Tijdschrift over Willy Vandersteen

Onlangs is het eerste nummer van 'De Tuf Tuf Club' verschenen. De Tuf Tuf Club is een tijdschrift gewijd aan het werk van Willy Vandersteen. Auteur van De Tuf Tuf Club is Peter van Hooydonck, auteur van de biografie van Willy Vandersteen. Dat schrijft Michael van Hartskamp ('Suske en Wiske liefhebber, kenner en verzamelaar') in een mailtje aan de strip mailing list (strip-list@cwi.nl). In het eerste nummer van het tijdschrift staat onder andere "een hele nieuwe kijk op het ontstaan van Rikki en Wiske".

Van Hartskamp: "Willy Vandersteen (1913-1990) behoeft bij niemand introductie. Het maken van een tijdschrift rond hem is wellicht een verrassing gezien de vele kritische uitlatingen over de fabrieksmatige Studiowerkwijze waarmee hij zijn stripimperium vorm gaf. Van Hooydoncks biografie betekende echter een kentering in de waardering van het werk van Vandersteen. Met name het vroege werk is van een bijzonder soort, en er verschenen destijds vele mooie dingen, die inmiddels zeer zeldzaam zijn.

"Zoals van Van Hooydonck te verwachten is, is het tijdschrift van een zeer hoge kwaliteit, waarbij ook naar technische perfectie werd gestreefd. Veel kleurenreproducties en de kleine markt die er voor bestaat betekent onherroepelijk een relatief hoge prijs. De lezer ziet er echter veel voor terug. Toch is het blad nadrukkelijk bedoeld voor algemeen stripminnend publiek en niet uitsluitend voor de 'vakidioten' uit de Vandersteenwereld."

De Tuf Tuf Club verschijnt vier maal per jaar. Meer informatie is te verkrijgen bij Het Vlaams Stripcentrum (Letterkundestraat 139, B 2610 Wilrijk).


Uitslag Nederlandse Striptop Aller Tijden 1996

De eerste twee weken van september organiseerde Emmers Stripsite de Nederlandse Striptop Aller Tijden 1996. De stemming werd gehouden onder de abonnees van de mailinglists strip-list@cwi.nl en 'Emmers Stripnieuwsbrief' en de lezers van de nieuwsgroepen soc.culture.netherlands, nl.misc en nl.media.krant. De volledige uitslagen zijn te vinden op het adres: http://www.xs4all.nl/~emmermr/poll.html
Daar zijn ook de mailtjes van de 13 deelnemers aan de poll te lezen.

Hier volgt de verkorte uitslag:

Categorie a: favoriet stripverhaal
1. Blake & Mortimer: Het gele teken (34 punten)
2. Sjors en... (33)
3. De hermetische garage (30)

Categorie b: favoriete stripreeks
1. Asterix (106)
2. Kuifje (83)
3. Jeremiah (70)

Categorie c: favoriete stripfiguur
1. Guust Flater (43)
2. Blueberry (21)
3. Druuna (20)

Categorie d: favoriete striptekenaar
1. Don Lawrence (15)
2. Hermann (13)
3. André Franquin (12)

Categorie e: favoriete stripscenarist
1. René Goscinny (23)
2. Martin Lodewijk (14)
3. Jean van Hamme (14)

Categorie f: favoriete tekenfilm
1. Als je begrijpt wat ik bedoel (12)
2. Jungle Book (11)
3. Alle Warner Brothers tekenfilms (9)


Asterix mailing list

Erik Tjong Kim Sang is begonnen met een Asterix mailing list. In de strip mailing list (strip-list@cwi.nl) legt Erik Tjong Kim Sang uit waarom:

"Vanwege mijn Asterixpagina http://strindberg.ling.uu.se/~erikt/asterix/mail.html"

De voertaal is Engels. Een van de lezers van de Asterix mailing list is de 14-jarige Steven Wright. Op 1 september won hij in Londen de finale van een Asterix-quiz. Daarmee verdiende hij een reis naar het 'Parc Asterix', een ontmoeting met Asterix-tekenaar Uderzo en een gesigneerd exemplaar van het nieuwe Asterix-album.

Maar ook D. A. de Groot (van de TU in Delft) is geabonneerd op de Asterix mailing list. Sinds Nutella Asterix-sestertiën bij de chocoladepasta doet, eet hij zich ongeluk aan chocoladepasta. Totnutoe at hij zeven potten chocoladepasta. Hij heeft dus zeven sestertiën. Maar helaas: drie dubbele. Wie kan hem helpen? Hij is nog op zoek naar: Asterix, Ceasar, Panoramix, Idefix, Abraracourcix en Assurancetourix. Mailen naar: D.A.deGroot@geo.tudelft.nl


The Comic Space

De Stichting Beeldverhaal Nederland, organisator van de Stripdagen Haarlem, is een online magazine gestard: The Comic Space. De Stichting Beeldverhaal Nederland heeft tot taak de kwaliteit en de ontwikkeling van de Nederlandse strip te bevorderen. The Comic Space is te vinden op: http://www.dds.nl/~stripdgn