Oom Jo Nieuws

Redactie: Maarten ReijndersIndexAbonnerenArchiefLinks


Statistieken


Emmers Stripnieuws

Hier vindt u Emmers Stripnieuws. U kunt e-mailen met nieuwtjes en op- of aanmerkingen. U kunt zich abonneren op Emmers Stripnieuwsbrief, een gratis stripnieuwsbrief per e-mail. Alle berichten die op deze pagina staan, verschijnen op de laatste dag van de maand in Emmers Stripnieuwsbrief.

Laatste wijziging: 31 juli


Emmers Stripnieuwsbrief stopt

Binnenlands stripnieuws
Cartoondam, het nieuwe luchtkasteel van Han Peekel
Kolk & De Wit betraden hun archief
Toonder ontvangt Gouden Adamson
Eerste stripwinkelier erkend als boekhandelaar
Interview met Eric Schreurs in de Volkrant

Buitenlands stripnieuws
Ferry wint bronzen Adhemar
VUM en Sleen leggen ruzie bij
Dupuis voor de rechter na bedreigingen
Disney

Stripnieuws op internet
Comic House op internet
Stripwinkelonderzoek
Duitser op zoek naar 'Dig en Dag op Stap'
Lezersvraag


Emmers Stripnieuwsbrief stopt

Dit is het laatste nummer van Emmers Stripnieuwsbrief. De voltallige redactie vertrekt binnenkort voor studie naar het buitenland. Omdat de redactie bij het maken van Emmers Stripnieuwsbrief vooral parasiteert op het werk van anderen (Stripschrift, Zozolala, ANP, ons correspondentennetwerk) en deze bronnen in het buitenland niet zo makkelijk toegankelijk zijn, zien wij ons genoodzaakt te stoppen met Emmers Stripnieuwsbrief. Of Emmers Stripnieuwsbrief ooit terugkomt, is onbekend.

Is er leven na het einde van ESNB?

Jahoor. strip-list-request@cwi.nl. Op usenet is een groot aantal nieuwsgroepen over strips te vinden. Een van de interessantste is: rec.arts.comics.european over Europese strips.

Op het WWW zijn talloze stripsites te vinden. Wij noemen er drie. Nummer een: European Comics on the Web, een onmisbaar en onvolprezen overzicht van stripsites op internet. Nummer twee: de site van Stripschrift, 's werelds oudste stripinformatieblad. De papieren versie van Stripschrift is altijd een belangrijke informatiebron voor Emmers Stripnieuwsbrief geweest. De digitale versie van Stripschrift heeft helaas wat minder nieuws. <hint>Misschien dat de Stripschrift-redactie daar het komende jaar wat aan kan doen.</hint> Stripschrift heeft wel een prima agenda met een overzicht van stripevenementen. Op drie: de site van The Comic Space. Hier is regelmatig nieuw stripnieuws te lezen. Ook voor leuke stripjes van Maaike Hartjes moet je naar de thuispagina van de Stichting Beeldverhaal Nederland.

Mensen die, om wat voor reden dan ook, graag stukjes van de hoofdredacteur van Emmers Stripnieuwsbrief willen lezen, verwijzen we graag door naar het e-zine SmallZine. Hierin doet hij maandelijks verslag van zijn belevenissen op internet.

Wij danken alle trouwe en oplettende lezertjes voor hun aandacht.


Cartoondam, het nieuwe luchtkasteel van Han Peekel

Cartoondam is de naam van een groot tekenfilmproject dat televisiepresentator en belastingontduiker Han Peekel gaat opzetten in Rotterdam. In het gebouw, waarvan de precieze locatie nog niet bekend is, moeten themapark, animatiestudio's, tekenfilmvakopleiding en een tekenfilmbioscoop worden geïntegreerd. Althans, dat is de bedoeling. Want er gaat vanalles mis bij Cartoondam. Stripschrift heeft er in zijn laatste nummer een bloedstollend verhaal over.

Han Peekel wil graag tekenfilms gaan maken over De Generaal, het stripfiguur van Peter de Smet. Nog voordat De Smet zijn rechten op De Generaal had kunnen verkopen, had Peekel al Daan Jippes uit de Verenigde Staten laten overkomen om aan de Generaal-tekenfilms te gaan werken. De Smet, die door een stroman van Peekel was benaderd, was hierdoor onaangenaam verrast en is nu niet van plan afstand te doen van zijn rechten op De Generaal.

Ook Daan Jippes heeft zijn buik inmiddels meer dan vol van Cartoondam. Jippes kreeg een contract voor de maanden mei tot september. Zijn honorarium en de onkostenvergoedingen van de eerste maand kreeg hij pas na lang aandringen uitbetaald, terwijl contractueel was vastgelegd op welke dag hij uitbetaald zou worden.

Jippes' oordeel over Peekels plannen voor Cartoondam is vernietigend. Het idee was een zes verdiepingen tellend pand te maken, waarbij de vierde verdieping de studio zou worden. Bezoekers van het pretpark dat op de vijf andere verdiepingen gestalte zou moeten krijgen, zouden dan ook langs de studio kunnen lopen. Jippes: "Een absurd idee. Logistiek moet dat wel een ramp worden, dat kan niet anders."

Ook het geld voor Cartoondam is een probleem. Naast Han Peekel zouden ook de gemeente Rotterdam en het ministerie van Economische Zaken bereid zijn geld in het project te steken. De gemeente Rotterdam heeft echter nog geen enkele toezegging gedaan. Een voorlichtster: "Daarvoor is er nog teveel onduidelijk, zoals bijvoorbeeld de locatie. Waar moet het park komen? Dat willen we eerst weten, voor we eventueel met geld over de brug zullen komen."

Han Peekel schrijft in een reactie in Stripschrift dat hij het artikel Het Stripschap onwaardig vindt. Over waardigheid gesproken. Over Daan Jippes schrijft Peekel het volgende: "Al in de eerste gesprekken in Amerika bleek geld verreweg het belangrijkste onderdeel van de gesprekken, niet het werk. (...) Achteraf denken we dat hij alleen maar naar Nederland gekomen is om zijn Bussumse Stripschap-vriendin te beslapen, en de misère van zijn zoveelste mislukte huwelijk te ontlopen."


Kolk & De Wit betraden hun archief

Hanco Kolk en Peter de Wit zijn bezig met het uitmesten van hun archief. Wat ze vinden proppen ze in een album. Eens in de drie maanden verschijnt er een album. Dat is het idee achter de nieuwe serie 'Kolk & De Wit betraden hun archief en vonden dit'. In de 'magazines' zullen avonturen van Cor Daad, De Cowboys, Mannetje en Mannetje en Inspecteur Netjes verschijnen. Het eerste deel ligt nu in de winkel en kost f 12,50. Alleen de tekst op de zijkant al maakt de aanschaf van het album de moeite waard.


Toonder ontvangt Gouden Adamson

Marten Toonder (bekend van Tom Poes, Heer Bommel, Kappie, Panda en vele andere strips) heeft de Gouden Adamson gewonnen. Dat meldt de Volkskrant. De Gouden Adamson is een prijs van de Zweedse academie voor stripkunst, Svenska Serieakademin. Het instituut kent de prijs toe aan personen die onuitwisbare sporen hebben nagelaten in de wereld van het beeldverhaal. Toonder is de eerste Europeaan die de prijs wint. De vorige vier prijswinnaars waren Amerikanen.


Eerste stripwinkelier erkend als boekhandelaar

Peter Ottens, eigenaar van de Delftse stripwinkel Bul Super, is de eerste stripwinkelier die erkend is als boekhandelaar. Na maanden voorbereiding heeft hij de Koninklijke Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels zover gekregen zijn inschrijving te accepteren. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. Volgens Stripschrift biedt dit ongekende mogelijkheden voor de consument. Er kan bij boekwinkels namelijk ook met boekenbonnen betaald worden. In stripwinkels kon dat tot nu toe niet. (Hoewel: bij Professor Ich wel, hoor.)


Interview met Eric Schreurs in de Volkrant

Zaterdag 19 juli plaatste de Volkskrant een interview met Klepzeiker-tekenaar Eric Schreurs. Enkele citaten.

"De populariteit van Joop Klepzeiker en de ontstijging van cult naar massaproduct trof mij zwaar, hoe idioot dat ook klinkt. Ik werd aan mijn haren uit de donkere nissen van de anonimiteit getrokken. Eric Schreurs was plotseling een getapte jongen die omstandig door zijn fans werd geschouderklopt - een nogal onwezenlijke situatie. Die roem werkte verstikkend op mij. Tja, het zijn de sterke schouders die de weelde kunnen dragen."

"Het ging fout omdat ik in mijn roem begon te geloven. Maar het ging écht fout toen ik merkte dat alcohol hét middel was om remmingen weg te nemen. Ik ben los gegaan. Alle demonen kregen de vrije loop. Drank werkt als een sluipmoordenaar, hè? Je verschuift steeds je grens, totdat je niet meer zonder kunt. Ik dronk whisky, wodka. calvados, rum - vaak een fles per dag. Coke was een handig hulpmiddel om dronkenschap te onderdrukken. Zo kon ik verder drinken. Overigens deed ik dat niet als ik moest werken: dan had ik port. Niet omdat het mijn favoriete drankje was, maar vanwege het relatief lage alcoholpercentage."

"Drie jaar lang heb ik niet gewerkt. In de laatste maanden was ik paranoia en voelde bijna niets meer. One foot in the grave, zoals men zegt. Ik lag alleen nog maar apathisch op bed, met de lege flessen onder mij. (...) Ondertussen sta ik alweer vijf jaar droog, al blijven de demonen sluieren. Ik ben een alles-of-niets-figuur."

"Mijn collega en vriend Hein de Kort beschouwt strips als pulp: lezen en weggooien. Ben ik 't niet mee eens. Een goede strip is een eigentijdse vorm van moderne kunst. Vorig jaar heb ik geëxposeerd in een galerie. Een conservator van De Lakenhal, zeg maar de Leidse variant van het Stedelijk, vond toen al dat mijn werk in de collectie moest worden opgenomen. Daar was ik zeer mee vereerd. Kunst is voor mij: door een artistieke uiting emoties losmaken. Nou, dat doe ik. En mijn albums flikker je niet in de hoek, daar mogen geen ezelsoortjes aan zitten, kom!"


Ferry wint bronzen Adhemar

Ferry heeft de tweejaarlijkse Bronzen Adhemar, de belangrijkste stripprijs in Vlaanderen, gewonnen. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. De uitreiking vindt op 13 december plaats tijdens de Stripgidsdagen in Turnhout. Ferry van Vosselen is vooral bekend van de strip Ian Kaledine. De jury prijst "de integere manier waarop hij van louter tekenaar is geëvolueerd naar volwaardig auteur".


VUM en Sleen leggen ruzie bij

Marc Sleen en de VUM hebben hun ruzie bijgelegd. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. De VUM had Sleen eerder dit jaar een slechter contract aangeboden voor de dagbladstrips van Nero. Marc Sleen weigerde hiermee akkoord te gaan en het voortbestaan van het 'dagbladverschijnsel' Nero leek in gevaar te komen. Er werd een handtekeningenactie opgestart om Sleen te steunen. Naar verluidt werden er meer dan 6.000 handtekeningen opgehaald. Sleen heeft nu een gelijkwaardig contract tot het eind van 1998 gekregen. Daarna wordt er verder gepraat.

In hetzelfde nummer van Stripschrift onthult Kiekeboe-tekenaar Merho overigens dat hij besloot striptekenaar te worden nadat hij het huis van Marc Sleen had gezien. Met een zwembad erbij!


Dupuis voor de rechter na bedreigingen

Uitgeverij Dupuis moet voor de rechter verschijnen. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. De uitgeverij stuurde ter promotie van van het nieuwe album van Largo Winch mysterieuze faxen naar verschillende Belgische redacties. "Simon heeft nog zes dagen te leven", stond erin. Laat Els Groessens, eindredactrice bij Standaard Nieuwsblad, nu toevallig een zoontje hebben, Simon. Toen bleek dat de faxen afkomstig waren van Dupuis diende ze een klacht in bij de rechtbank. Onderzoeksrechter Bulthé liet daarop de commerciële dircteur, het diensthoofd marketing en de twee persverantwoordelijken oppakken. Zij werden een hele nacht ondervraagd.


Disney

Disneyland Tokio
De 36-jarige Japanse huisvrouw Toshiko Ogawa uit Osaka werd vrijdag 25 juli in het zonnetje gezet als tweehonderd-miljoenste bezoeker van Disneyland in Tokio. Dat meldde NRC Handelsblad prominent op de voorpagina van het economie-katern. Ogawa kreeg een pas voor de komende vijf jaar. Het Japanse Disneyland is veertien jaar geleden opengegaan.

EuroDisney-actie
Bij Postkantoren BV, de organisatie die de postkantoren exploiteert, loopt tot en met 31 augustus een EuroDisney-actie. Dat meldt Stripschrift. Op alle postkantoren en postagentschappen zijn drie verschillende bouwplaten verkrijgbaar waarmee Disneyland-kijkdozen gemaakt kunnen worden. Ook kan men meedoen aan een kijkdozenwedstrijd.

Interesse Disney voor Rioolrat
Het Amerikaanse Disney-concern heeft belangstelling voor de Rioolrat in het avonturenpark Hellendoorn. Dat meldt Radio Nederland Wereldomroep. De Rioolrat is een ondergrondse achtbaan, aangelegd naar een idee van directeur Hans van den Berg. Die zegt trots te zijn op de belangstelling vanuit de Verenigde Staten. Hij zal er zelf geen cent aan verdienen als Disney besluit zijn Rioolrat te kopiëren. Want er rust geen patent op dit soort attracties.


Comic House op internet

Comic House, belangenbehartiger van een groot aantal Nederlandse striptekenaars en tekenfilmers, heeft sinds kort een site op internet. Daar zijn de portfolio's van alle door Comic House vertegenwoordigde tekenaars te bekijken. Mooi werk van Wilbert Plijnaar, Hanco Kolk, Luc Cromheecke en vele anderen.

http://www.comichouse.nl


Stripwinkelonderzoek

Ze blijven nog steeds binnenkomen: reacties op ons stripwinkelonderzoek van begin dit jaar. Deze maand ontvingen we een mailtje van Richard Kok, van de milieu-faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem is Nou Moe de beste stripwinkel van Amsterdam. Nou Moe, opgezet door twee stripverzamelaars, "is een winkel waar de sfeer heel relaxed is, men alles kan vragen en zelfs een kopje koffie kan krijgen." De slechtste stripwinkel volgens Kok is Wout. "De eigenaar van de winkel kwam een keer naar me toe toen ik in zijn winkel was en vroeg of hij me kon helpen. Ik vertel hem wat ik wil en krijg een kleine discussie met hem totdat hij deze opeens onderbreekt en zegt van ga nou maar weer weg want ik heb echt geen zin in dat gezeik van die stripfanaten." Misschien dat die club ter bevordering van de belangen des boekhandels eens langs moet gaan bij Wout.


Duitser op zoek naar 'Dig en Dag op Stap'

Jan Mueller, een Duitse stripfanaat, is op zoek naar Dig en Dag op Stap. Tussen augustus 1969 en april 1972 verschenen 33 nummers van Dig en Dag. Ook is hij op zoek naar 'De jongen met de banjo' en 'De jacht op de kalkoen'. Via Emmers Stripnieuwsbrief hoopt Mueller deze Nederlandse verhalen te bemachtigen. En hij wil er nog voor betalen ook. Twee tot vier mark per Dig en Dag-album. Help Mueller en mail hem op: jan_mueller@t-online.de


Lezersvraag

Nog een lezer die om hulp vraagt. Marc Blok heeft twee vragen waar wij het antwoord niet op weten.
Vraag 1: Enige tijd geleden zijn er weer een nieuwe Alex en Lefranc uitgekomen. Hoe zit het dan met de rechtzaak tussen J.Martin en Casterman die zo lang heeft geduurd?
Vraag 2: Hoe zit het met de herdrukken van Bruno Brazil? Het lijkt of ze bij Lombard zijn gestopt bij deel 3...

Antwoorden naar Marc Blok: m.blok@amc.uva.nl