vogel Archief

Redactie: Maarten ReijndersIndexArchief


Augustus

EMMERS STRIPNIEUWSBRIEF 4 (zaterdag 31 augustus 1996)
Aantal abonnees per 31/8: 177


Binnenlands stripnieuws
Hanco Kolk wint Stripschapprijs
Elfde Brabants Stripspektakel
Duizend afleveringen van Noortje
Een halve eeuw Eric de Noorman
Oprichter Stripschap overleden

Buitenlands stripnieuws
Nieuwe Guust Flater
Arabieren in VS beschuldigen Disney van 'racisme'
Prijs voor animatiefilm

Stripnieuws op Internet
Nieuwe Stripsite
Tweede Storm-homepage
Biereco verherbouwt Emmers Stripsite
Nederlandse Striptop Aller Tijden 1996


Hanco Kolk wint Stripschapprijs

De Stripschapprijs gaat dit jaar naar Hanco Kolk. Dat werd vrijdag 30 augustus bekend gemaakt. Peter de Wit, die een studio met Hanco Kolk deelt, had de primeur. In zijn strip 'Sigmund' voor de Volkskrant kwam Hanco Kolk op bezoek bij de psychiater Sigmund.

Hanco Kolk: "Ik ben striptekenaar en heb een prestigieuze prijs gekregen voor mijn hele oeuvre."
Sigmund: "Dat is toch geweldig?"
Hanco Kolk: "Ik denk erover om de prijs te weigeren. Ik ben 39. Deze bekroning komt veel te vroeg. Het is als een afsluiting van mijn carrière. Wat moet ik nu nog doen?"
Sigmund: "Uit uw woorden maak ik op dat er geen geldbedrag aan verbonden is?"
Hanco Kolk: "Inderdaad."

Later op de dag ontdekte ook het ANP dat er iets aan de hand was. Hanco Kolk is bekend van de strips 'Gilles de Geus', 'Meccano' en 'Mannetje en Mannetje'. De Stripschapprijs wordt elk jaar uitgereikt door het Stripschap. De prijs zal worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse Stripdagen in het Turfschip in Breda. De Stripdagen vinden half oktober plaats.

Vorig jaar werd de Stripschapprijs uitgereikt aan de Wiroja's (bekend van 'Sjors en Sjimmie' en 'Claire'). Wilbert Plijnaar (de 'Wi' van de Wiroja's) liet toen al tegenover de redactie van Emmers Stripnieuwsbrief doorschemeren dat hij erg gecharmeerd was van de strips van Hanco Kolk. De prijswinnaar(s) van het vorige jaar zitten meestal in de jury die moet beslissen over het uitreiken van de belangrijkste stripprijs in Nederland. Emmers Stripsite verwacht dan ook dat de Stripschapprijs volgend jaar naar Peter de Wit zal gaan. Hanco Kolk is een grote fan van het werk van Peter de Wit.

Uit doorgaans betrouwbare bron heeft de redactie van Emmers Stripsite overigens vernomen dat uitgeverij Arboris, de nieuwe uitgever van 'Gilles de Geus', bezig zou zijn de oude (bij Oberon verschenen) albums van Gilles de Geus op te kopen. Of deze actie van Arboris verband houdt met de onderscheiding voor Hanco Kolk is niet bekend.


Elfde Brabants Stripspektakel

Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september vindt voor de elfde keer het Brabants Stripspektakel plaats. Plaats: Evenementencentrum 'Valkencourt' Valkenswaard (Pastoor Heerkensdreef 15). Toegangsprijs: fl. 3,50 (65 BF). Kinderen die kleiner zijn dan anderhalve meter komen voor een gulden (20 BF) binnen.

Op het stripspektakel is een 300 meter lange ruilbeurs. Daarnaast zijn er twee veilingen. De opbrengst van een van de twee veilingen (die van 1 september 14.00 uur) komt ten goede aan de 'Cliniclowns'. Op deze veiling zullen onder andere speciaal voor deze gelegenheid gemaakte originele tekeningen geveild worden. Met origineel werk van onder andere: Disney, Eppo, Douwe Dabbert, Brokkenmakers en Sam.

Uit Denemarken, België, Frankrijk en Nederland komen diverse stripauteurs om hun albums te signeren: Christian Denayer ('Brokkenmakers'), Ferry ('Kronieken van Panchrysia' en 'Ian Kaledine'), Pierre Bailly ('Seizoen van de palingen'), Johan de Moor ('Kobe de Koe' en 'Kasper'), Edouard Aidans ('Toenga' en 'Rooie Oortjes'), Teddy Kristiaensen ('Batman' en 'Sandman Mystery Theatre'), Peter Snejbjerg ('Books of Magic' en 'The Dreaming'), Erwin Sels ('De pioniers van de nieuwe wereld') en Alec Severin ('Lisette' en 'H.G. Wells' tijdmachine'). De auteurs signeren vanaf 14.00 uur.


Duizend afleveringen van Noortje

Het meisjesstripblad Tina heeft onlangs de duizendste aflevering van
Noortje geplaatst. Dat meldt de Volkskrant. De Volkskrant heeft nog een interessante ontdekking gedaan over Noortje: in die 1000 afleveringen is Noortje niet aan seks toegekomen.

"Noortje gaat niet met een jongen naar bed", zegt haar tekenaar Jan Steeman in de Volkskrant. "Daar is de doelgroep nog helemaal niet aan toe, joh. De brieven die ze naar de Tina sturen, gaan nooit verder dan vragen over zoenen en de borstjes die wel of niet komen - nooit het echte werk. Ik heb wel eens gevraagd of de redactie schrijfsels weert die verder gaan dan dat. Maar dat is dus echt niet zo."

Noortje verschijnt vanaf 1975 in Tina. Aanvankelijk verscheen Noortje eens in de vijf weken, maar ze was zo'n succes dat ze al snel een wekelijks plekje kreeg.


Een halve eeuw Eric de Noorman

Op 5 juli 1996 bestond Eric de Noorman (van Hans G. Kresse) 50 jaar. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. Op 5 juli 1946 ging het eerste avontuur van Eric de Noorman van start in de Vlaamse krant 'Het Laatste Nieuws'.

Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Eric de Noorman zijn er twee initiatieven ontplooid. Ten eerste hebben Kresse's kinderen in februari de Stichting Hans G. Kresse opgericht. Deze stichting zal de nalatenschap van Kresse voor het nageslacht veilig stellen.

Het tweede initiatief is van Theo Keijzer (bekend van de Kresse-bibliografie) en uitgeverij Drukwerk. Zij brachten op 5 juli een zeefdruk uit met daarop een nog niet eerder gepubliceerde tekening van Eric de Noorman.


Oprichter Stripschap overleden

P. Hans Frankfurther, oprichter van Het Stripschap, is woensdag 28 augustus overleden. Dat melden de Volkskrant, Het Parool en de lokale nieuwszender AT5.

Frankfurther is tijdens zijn vakantie op West-Java samen met zijn 36-jarige zoon Felix verdronken. In de Indische Oceaan werd de zoon meegesleurd door een sterk zuigende stroming. Pogingen van zijn vader om hem te redden werden hem noodlottig.

Frankfurther was de grondlegger van verschillende maatschappelijke organisaties, zoals Het Stripschap, de Carmiggeltkring en de Amsterdamse Concertzender. Daarnaast was hij NVSH-activist en actief partijlid van D66. Vorig jaar was Frankfurther de drijvende kracht achter het succesvolle referendum voor het behoud van het weilandje De Vrije Geer in Sloten (Amsterdam).


Nieuwe Guust Flater

Er staat een nieuwe Guust Flater op het programma. Dat schrijft Arco van Os (redacteur van het stripinformatieblad Stripschrift) in een brief aan de strip-mailinglist:

"Ik geloof voor november. De titel weet ik nog niet, maar wel dat het album voor driekwart gevuld is met schetsen en zo, en dat het resterende deel bestaat uit strips. Het schijnt wel allemaal te gaan om nog niet eerder verschenen werk van de meester."

Van Os heeft ook nieuws over de nieuwe Asterix:

" (...) de nieuwe Asterix die op 10 oktober gaat verschijnen krijgt - als Frankrijk toestemming geeft - de titel 'De beproeving'. De sysnopsis hebben we nog steeds niet te pakken kunnen krijgen."


Arabieren in VS beschuldigen Disney van 'racisme'

Het bedrijf Walt Disney houdt zich niet aan het akkoord dat het in 1993 met het Arabisch-Amerikaanse Comité tegen Discriminatie (ADC) heeft gesloten naar aanleiding van de film 'Aladdin'. "Als Disney niet reageert, zullen wij de Arabische wereld vragen Disney-producten te boycotten", zo heeft ADC-voorzitter Don Bustany vrijdag gezegd in Los Angeles.

Hij schreef in februari een brief aan Disney, waarin staat dat de in november uitgekomen film 'Father of the Bride II' "waarschijnlijk de ergste belediging is die Hollywood ooit heeft gedaan aan de drie miljoen Amerikanen van Arabische oorsprong". Maar Disney heeft tot nu toe volgens Bustany in het geheel niet willen reageren.

De film bevat volgens het ADC de figuur van een als "beklagenswaardige botte vrek" voorgestelde "mijnheer Habib". Die komt in het oorspronkelijke boek zelfs niet voor, zodat "zijn toevoeging wel op kwaadwilligheid moet berusten". Een andere film van Disney, 'Kazaam' met de basketballster Shaquille O'Neal, versterkt volgens ADC "alleen maar de gangbare negatieve stereotypen voor Arabieren".

"Arabieren en moslims worden nu letterlijk net zo neergezet als de zwarten in het verleden en zoals Italiaanse Amerikanen nog steeds als gangsters worden afgeschilderd."

Disney wijzigde in 1992 na soortgelijk protest wegens racisme van Arabisch-Amerikaanse organisaties de tekst van een liedje uit de tekenfilm 'Aladdin'. In de oorspronkelijke versie van het openingslied 'Arabische nachten' zingt de hoofdpersoon Aladdin dat hij uit een land komt "waar ze je hand afhakken als je gezicht hen niet bevalt". Na besprekingen met het ADC werden deze regels vervangen door "een land waar het vlak en immens is en een brandende hitte heerst".

'Aladdin' was niet de eerste Disney-tekenfilm die veranderd moest worden na klachten over racisme. In de aanvankelijke versie van 'De drie kleine biggetjes' uit 1933 probeerde de Grote Boze Wolf het huis van de biggetjes binnen te komen door zich te vermommen als een deurventer met een zwaar joods accent. Uiteindelijk was de Wolf met een falsetto-stemmetje te horen. (AFP/ANP)


Prijs voor animatiefilm

De animatiefilm 'De monnik en de Vis' van de in Londen werkende Nederlander Michael Dudok de Wit is opnieuw in de prijzen gevallen. Dat meldt het ANP. Op het zesde Animatie Festival in het Japanse Hiroshima kende de internationale jury de film de Prijs van Hiroshima toe. De Grand Prix ging naar de Tsjechische Micaela Pavlatova voor haar film 'Repete'.

'De Monnik en de Vis' werd eerder bekroond op festivals in Ottowa, Montreal, Annecy en Espinho. De film werd voorts bekroond met de Gouden Cartoon, de belangrijkste onderscheiding voor animatiefilm in Europa, en werd in 1995 voor een Oscar genomineerd.


Nieuwe stripsite

Remco Slegtenhorst is een stripsite begonnen: 'De Officieuze Strippagina'. Op deze site staan overzichten van 'verwachte en nieuwe strips', 'alle strips op alfabet' en 'strips per uitgever'. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om oproepen te doen om strips te zoeken, te ruilen of te verkopen.

http://www.xs4all.nl/~rslegt/


Tweede Storm-homepage

Martijn Otto is een 'Storm en Don Lawrence'-homepage begonnen. Otto is niet de eerste met een Storm-homepage. Ook in België is een Storm-homepage te vinden (het adres staat aan het einde van dit stukje). Maar Otto wil een betere en uitgebreidere homepage maken. Otto: "Alhoewel op dit moment nog steeds geheel in mijn beheer, hoop (en weet ik bijna zeker) dat mijn initiatief support zal mogen ondervinden van de Don Lawrence Fanclub."

De 'Storm en Don Lawrence'-homepage is te vinden op: http://www.luna.nl/~tinus

Nog meer Storm-nieuws: De serie Storm heeft nu ook een echte 'spin off'. Tussen het einde van de oorlog tegen de Azuriërs en de verdere delen zat nog een gat (voor de kenners: tussen album 6 en 7). Deze periode uit het leven van Storm wordt nu zeer commercieel ingevuld door uitgeverij Big Balloon met de serie 'De kronieken van de Tussentijd'. Met de teksten van Martin Lodewijk en met tekeningen van John Kelly. Deel 1 heet het Voyager-virus. Het verhaal wordt op dit moment voorgepubliceerd in het stripblad SjoSji. Het album verschijnt dit najaar (week 49).

"De full colour schilderingen van John Kelly doen nauwelijks onder voor die van Don Lawrence!", snorkt Big Balloon in een advertentiefoldertje. Martijn Otto, van de Storm-homepage, is minder enthousiast over de tekeningen. "Maar smaken verschillen", aldus Otto.

http://www.luna.nl/~tinus


Biereco verherbouwt Emmers Stripsite

Emmers Stripsite wordt op dit moment verherbouwd. Kom gerust eens langs om te kijken hoe de verherbouwingswerkzaamheden vorderen. Maarten Reijnders, beheerder van Emmers Stripsite, verwacht dat de verherbouwing binnen twee weken is afgerond. Reijnders: "We moeten alleen nog wat archiefmateriaal verherrestylen."

http://www.xs4all.nl/~emmermr/


Nederlandse Striptop Aller Tijden 1996

Ook dit jaar wordt er weer een Nederlandse Striptop Aller Tijden georganiseerd. In 1994 en 1995 organiseerde SjoSji-scenarist Branko Collin de Striptop Aller Tijden. Dit jaar kan hij niet en daarom neemt Maarten Reijnders het van hem over. Tegelijkertijd met 'Emmers Stripnieuwsbrief 4' ontvangt u het officiële stembiljet voor de 'Nederlandse Striptop Aller Tijden 1996'.

http://www.xs4all.nl/~emmermr/poll.html