vogel Archief

Redactie: Maarten ReijndersIndexArchief


Mei 1997

EMMERS STRIPNIEUWSBRIEF 13 (zaterdag 31 mei 1997)
Aantal abonnees per 31/5: 457


Binnenlands stripnieuws
Plagiaat in 'De Avonturen van Lex'
Asterix 31 mei op de radio
Asterix en Obelix in het Drents
Kuijpers en Griffioen weer bijelkaar
Videoballoon komt met een videoband over Martin Lodewijk
Tv-show verkoopt rol in stripverhaal
Spekkie Big-fanclub
Lucky Luke in Hoorn
29 juni: Stripfestijn op het Scheffersplein
Carry Brugman presenteert 'Moordvalken' op Stripfestijn
Algemene Bommel Concordantie
Veerkamp maakt zeefdruk voor vliegverkeerdiscussie
Sjors en Sjimmie-catalogus
Swarte-stempels

Buitenlands stripnieuws
Cover Blake & Mortimer in spiegelbeeld

Stripnieuws op internet
Bommelpagina afgesloten
Strips op internet
Wasco naar VPRO-site
Illegale Duck op internet
Stevenhagen tekent voor vrede
Uitslag Strippoll '97 nog onbekend


Plagiaat in 'De Avonturen van Lex'

Jan Hijman, maker van 'De Avonturen van Lex', plagieert. In zijn onlangs verschenen albumpje komt een grap voor die rechtsreeks is overgenomen uit de strip Stampede! van Peter de Wit (en de redactie van Emmers Stripsite meent zich te herinneren dat die dezelfde grap ook al ergens anders vandaan had gejat). De grap is als volgt: Hoofdfiguur Lex, die opvallende gelijkenis vertoont met kroonprins Willem-Alexander, poseert voor zijn moeder. Die maakt namelijk een gekleid beeld van hem. Lex blijft acht plaatjes stil zitten. Tussendoor is er wel een plaatje waar hij gaapt. En surprise, surprise: het gekleide beeld toont een gapende Lex. Commentaar van de koningin: "... je moet de volgende keer wel stilzitten, hoor!"

Peter de Wit tekende jaren geleden een zelfde grap. Hierin poseert de voorman voor een beeldhouwer. De voorman staat een heleboel plaatjes stil. Op een plaatje snuit hij zijn neus. En jawel hoor: de beeldhouwer maakte een beeld met een voorman die zijn neus snuit.


Asterix 31 mei op de radio

Vanmiddag besteedt het EO-programma 'Boeken wijzer' aandacht aan het boek 'Asterix en de waarheid', waarin René van Royen en Sunnyva van der Vegt onderzoeken of de wereld van Asterix en Obelix wel strookte met de Gallische werkelijkheid. Arnold van Heusden (wie?!?) geeft zijn mening over het boek.

Boeken wijzer: 16.40 - 17.05, Radio 5 (1008 AM)


Asterix en Obelix in het Drents

De streektaalorganisatie 'Drentse Taol' in Assen wil de stripboeken van Asterix en Obelix in het Drents vertalen om op die manier het dialect onder de jeugd te promoten. Dat meldt De Telegraaf.

"Hoe het precies vorm gaat krijgen en wie de verhalen gaat vertalen weten we nog niet. We zijn in overleg met de Franse uitgever om te bepalen welk boek mag worden vertaald", aldus Jan Tissing, streektaalfunctionaris van Drentse Taol. Hij heeft plannen om op iedere Drentse basisschool gratis exemplaren te verstrekken. Vermoedelijk komt de Drentse Asterix-versie aan het eind van dit jaar uit.


Kuijpers en Griffioen weer bijelkaar

Henk Kuijpers, tekenaar van Franka, heeft zijn ruzie met Griffioen Grafiek bijgelegd. Dat schrijft Arjan P. Burger aan de Stripmailinglijst. Binnenkort verschijnt er een kleine versie van 'De Cadillic Club' (of hij is al verschenen; dat is niet helemaal duidelijk). Er schijnt overigens ook een illegale versie van De Cadillic Club in de handel te zijn.


Videoballoon komt met een videoband over Martin Lodewijk

Tijdens de Stripdagen in Breda (11 en 12 oktober) zal een tweede Videoballoon-video verschijnen. De video is deze keer gewijd aan Martin Lodewijk, tekenaar van Agent 327 en scenarioschrijver van o.a. Storm. Dat meldt het Schapnieuws, het verenigingsblad van het Stripschap (Het Schapnieuws had veel nieuws deze maand; we schreven er veel uit over). Op de videoband zullen beelden te zien zijn van een tekenende (!) Lodewijk. Daarnaast interviews met Daan Jippes (tekenaar Twee voor thee), Eric Heuvel (January Jones) en Don Lawrence (Storm). De eerste videoband was gewijd aan de Wiroja's, de makers van Sjors en Sjimmie en Claire. Interessant voor de hardcore-Wiroja-fans. Wel prijzig: iets minder dan vijftig gulden, kostte de band.

Voor meer informatie en bestellingen: Crawfurd Film en Video, Postbus 184, 4101 CM Culemborg.


Tv-show verkoopt rol in stripverhaal

Het Veronica-programma 'Make my Day' heeft in de uitzending van 27 mei een rol in De Familie Doorzon bij opbod verkocht. Dat schrijft Louis Ronald de Klerk aan de lezers van de Stripmailinglist.

Make my Day is een live-programma, waarin Robert ten Brink de helpende hand biedt aan mensen, die buiten hun schuld in een uitzichtloze financiële situatie verkeren. Het geld wordt bijeengebracht door de kijkers. Deze keer konden de kijkers onder andere bieden op een rol in De Familie Doorzon, voor zes weken. De Klerk bood 2.500 gulden. 500 gulden te weinig. De Klerk: "Ik ga me maar bezatten van die 2.500 gulden." Naar aanleiding hiervan kregen wij een nieuw programma-idee (gratis!) voor Robert ten Brink: Ten Brink biedt de helpende hand aan mensen, die buiten hun schuld een alcoholprobleem hebben.


Spekkie Big-fanclub

Er is een Spekkie Big-fanclub opgericht. Dat meldt een lezer van het stripblad Sjosji in de brievenrubriek. De fanclub geeft twee keer per jaar een fanclubblad uit, met nieuws over Spekkie Big, puzzels, moppen enz. Voor twee gulden ben je lid. Schrijven naar: De Spekkie Big-fanclub, Ploeg 23, 5404 LW Uden.


Lucky Luke in Hoorn

Vanaf 30 augustus is in Het Museum van de Twintigste Eeuw een tentoonstelling over Lucky Luke te bezichtigen. Dat meldt Schapnieuws. De expositie is afkomstig van Het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal. Er is onder andere een nagebouwde saloon. Vorig jaar was in het museum een tentoonstelling over Paulus de Boskabouter te zien.


29 juni: Stripfestijn op het Scheffersplein

Op 29 juni organiseert Stripwinkel Sjors weer het Stripfestijn op het Scheffersplein in Dordrecht. Dat meldt Schapnieuws. Er komt een groot aantal tekenaars. Enkele namen: Henk Kuijpers, Jan Bosschaert, Hanco Kolk, Martin Lodewijk, Peter de Wit, Robert van der Kroft, Joost Swarte, René Windig en Eddie de Jong. Stripwinkel Sjors brengt een heruitgave van 'Sjors en Zijn Vrolijke Avonturen', een album uit 1949, ter nagedachtenis aan Sjors-tekenaar Frans Piët en Udo Horst, de oprichter van Stripwinkel Sjors.


Carry Brugman presenteert 'Moordvalken' op Stripfestijn

Carry Brugman zal op het Stripfestijn op het Scheffersplein het in eigen beheer uitgegeven album 'De Moordvalken' presenteren. Dat meldt Schapnieuws. De Moordvalken is het laatste verhaal van De Partners. Het stripblad SjoSji zette de serie dit jaar stop, omdat de redactie de strip niet meer in het blad vond passen.


Algemene Bommel Concordantie

Henk van Ham heeft een boek met trefwoorden uit de Bommelverhalen samengesteld: de 'Algemene Bommel Concordantie'. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Drieduizend trefwoorden staan erin: verschijnselen, personages, plaatsen, maar ook titels van Rommeldamse boeken en eerste regels van de gedichten van de Markies van Cantecler. Onder ieder woord staan de vindplaatsen (titel en paginanummer) vermeld.

Omdat het boekwerkje is uitgegeven door stripwinkel Lambiek is AD-journalist Martijn Snoodijk laaiend enthousiast: "De Algemene Bommel Concordantie brengt Toonders werk terug tot de essentie, en biedt geheel in de geest van de jaren negentig nog de gelegenheid aan de lezer om interactiegewijs zelf de verbeelding te laten werken. En zo'n algemene Bommel Concordantie neemt aanmerkelijk minder plaats in in de kast dan veertig kloeke delen Volledige Werken."


Veerkamp maakt zeefdruk voor vliegverkeerdiscussie

Joost Veerkamp (bekend van zijn Kuifje-voorkanten) heeft een zeefdruk gemaakt als bijdrage aan de discussie over het vliegverkeer. Dat melden de Volkskrant en The Comic Space. 'Witte Zwanen, Zwarte Zwanen' is de titel van de zeefdruk. Veerkamp verwijst hiermee naar "de ergerlijke campagne van de KLM waarbij onbeschaamd zwanen met vliegtuigen worden vergeleken". Veerkamp maakte de tekening voor een vliegverkeerbijlage van het dagblad Trouw. De tekening toont een paar zwanen die wegduiken voor overkomende vliegtuigen. Veerkamp zegt hierover in een persbericht: "Denk niet dat dit een somber toekomstbeeld is: vijf minuten Schiphol-spotting leert dat er nu al sprake is van een niet-aflatende luchtfile."

Ook uit het persbericht: "Volgens prof. dr. Wim de Bie zal een tweede kabinet Kok een verwoesting in Nederland aanrichten waarbij de Tweede Wereldoorlog zal verbleken. Nu de eerste stappen daartoe zijn gezet, vlucht Nederland massaal naar andere oorden. Liefst driemaal per jaar. En liefst per vliegtuig. Het probeem zou zijn opgelost als iedereen die op vakantie gaat ook consequent wegbleef, maar dat is te veel gevraagd. Nee, de Nederlander komt en gaat, want in Europa's lelijkste en meest rumoerige nieuwbouwwijk houdt niemand het lang uit. Dat de milieubeweging in de discussie aan het kortste eind trekt, staat al bij voorbaat vast. Haar taak beperkt zich voortaan tot het uitreiken van oorbeschermers aan bedreigde diertjes, zoals op mijn tekening te zien is."

Veerkamp maakte al eerder een anti-vliegverkeerposter. Naar aanleiding van de Bijlmerramp verzon hij een nieuwe voorkant van het Kuifje-album 'Vlucht 714'. De nieuwe titel: 'Vlucht LY 1862'. De uitgever: Crashterman. Over deze tekening waren de erven Hergé echter niet te spreken.

De nieuwe zeefdruk meet 60 x 80 cm, is in zwart-wit gedrukt op 250 grams lompenpapier en is te bestellen bij Griffioen Grafiek, Hilversum, door overmaking van f 35 (+ f 7,50 porto) op girorekening 3033108 o.v.v. 'Witte zwanen'.


Sjors en Sjimmie-catalogus

Martin de la Mar heeft een Sjors en Sjimmie-catalogus gemaakt. Dat meldt het stripblad SjoSji. De la Mar: "Het begon allemaal met die logeerpartijen bij m'n opa en oma, waar ik de oude Sjors-boeken van Frans Piët verslond. Ja, dan gaat het van kwaad tot erger, zodat ik nu zelfs advertenties zet om aan leuke Sjors & Sjimmie-spulletjes te komen."

In de catalogus staan lijsten met alle boeken, tijdschriften en curiosa van Sjors en Sjimmie. Robert van der Kroft schreef het voorwoord. De catalogus is te bestellen door 25 gulden over te maken op banknummer 44.18.71.054 of gironummer 1342224, ten name van De la Mar in Veenendaal, onder vermelding van 'Sjors'. De la Mar is overigens bezig met een uitbreiding.


Swarte-stempels

Bij De Kunstmug (Gierstraat 26, Haarlem) zijn drie handgemaakte stempeltjes met figuren van Joost Swarte te koop. De stempels kosten dertig gulden per stuk. Dat meldt The Comic Space.


Cover Blake & Mortimer in spiegelbeeld

Het plaatje op de voorkant van de laatste Blake & Mortimer (De Zaak Francis Blake) is bij de nieuwe druk gespiegeld. Dat schrijft Werner Peeters aan de Stripmailinglijst. Eigenlijk was het plaatje op de voorkant van de eerste druk verkeerd. De voorkant toont een kamer waar de held Francis Blake (links) en de schurk Olrik (rechts) tegenover elkaar zitten. Op pagina 31 zitten ze echter precies andersom. Deze fout is bij de nieuwe versie hersteld. Ook zijn alle aanwijzingen dat het om een album van Edgar P. Jacobs zou gaan, weggehaald. Dit omdat een rechter vorig jaar besliste dat in de vorige druk te veel werd gesuggereerd dat de strip was gemaakt door Jacobs. Jacobs overleed negen jaar geleden. Nu wordt de strip gemaakt door Jean van Hamme en Ted Benoit.


Bommelpagina afgesloten

De Bommelpagina van Franc Brvar is afgesloten. Op woensdag 28 mei lieten de Toonder Studio's via hun advocaat weten dat zij de pagina van Brvar in strijd achtten met de wet op het auteursrecht. Planet Internet, de provider van Brvar, heeft vervolgens besloten de homepage af te sluiten.

Frans Straver, hoofdredacteur van Planet Internet, laat weten dat de advocaat van Toonder Studio's Planet Internet heeft gesommeerd naam en adresgegevens van Brvar aan hen te openbaren. Planet Internet is hier niet op ingegaan. Wel heeft Planet besloten de pagina's van Brvar af te sluiten. Dit omdat de Toonder Studio's van zins waren Planet Internet aansprakelijk te stellen voor geleden schade.

De redactie van Emmers Stripsite vraagt zich af of er wel sprake kan zijn van schade. De Toonder Studio's zouden blij moeten zijn dat een Bommelfan via internet reclame maakt voor de strip. Als de Bommelpagina enige invloed heeft gehad op de verkoop van Bommelboeken, dan was die invloed waarschijnlijk alleen maar positief.

De Bommelpagina werd de laatste tijd populair. Na enkele vermeldingen in diverse computerbladen steeg het aantal bezoekers. Het werk (Brvar was een half jaar bezig met het maken van de pagina's) van een lezer en liefhebber in de ranke knop gebroken.

Toonder Studio's: toonder.studios@tip.nl
Bommelpagina: http://home.pi.net/~fbrvar/BOMMEL.HTM


Strips op internet

De trendwatchers op de redactie van Emmers Stripsite hebben een trend gesignaleerd: strips op internet. Er komen steeds meer strips op internet. Een greep.

Ridder Koen
Ridder Koen verschijnt eens per maand. We berichtten er vorige maand al over. Wil je elke maand een geheugensteuntje ontvangen als de nieuwste editie van Ridder Koen verschenen is? Dat kan. Door een formulier in te vullen op de homepage van Ridder Koen. Als er veel bezoekers komen, dan overweegt Rex Holman, de tekenaar, de strip vaker te gaan tekenen.

http://home.pi.net/~caveman2/strip.html

Mickey Jackson
Ingmar de Lange tekent Mickey Jackson, een goede strip die alleen op internet verschijnt. Zijn gelijkenis met Mickey Mouse en Michael Jackson is niet toevallig. Mickey Jackson belichaamt de heldhaftigheid van Jackson en de scherpzinnigheid van Mouse. En net als hen is hij dol op kinderen en een gulle lach. En op pinda's natuurlijk.

http://huizen.dds.nl/~mjackson/

Maaike's Dagboekje op Internetje
Maaike Hartjes tekent nu ook haar dagboekstrips voor internet. Hoera! De stripjes zijn te vinden op de site van The Comic Space.

http://www.dds.nl/~stripdgn

Eent Producties
Eent Producties, bekend van de minuscule stripboekjes die bij stripwinkel Lambiek te koop zijn, zit op internet. Eent Producties maakt ontzettend grappige stripjes met pratende bananen enzo. Op de site zijn hun strips te bestellen. Ook is er een stripje en een coole Spekkie Big-animatie te vinden.

http://www.geocities.com/SouthBeach/Boardwalk/3104/eent.html


Wasco naar VPRO-site

Wasco gaat een dagelijkse strip voor de VPRO-site maken. Dat meldt The Comic Space. Tot nu toe tekende Wasco elke dag een strip voor de site van The Comic Space. "Wasco weigert de hoogte van het transferbedrag te noemen, maar hij schijnt er met gemak een week van op vakantie te kunnen naar ponypark Slagharen." Emmers Stripsite kon nog geen strip vinden op de pagina's van de VPRO. Er zijn al wel elke week stripjes van Wasco in de VPRO-gids te lezen.

VPRO: http://www.vpro.nl
The Comic Space: http://www.dds.nl/~stripdgn


Illegale Duck op internet

Superillegaal waarschijnlijk, maar wel grappig. De strips die op de achterkant van de Nederlandse Donald Duck staan, zijn nu ook op internet te vinden.

http://www.dra.nl/~duck/


Stevenhagen tekent voor vrede

Wim Stevenhagen (tekende vroeger met Gerrit de Jager De Familie Doorzon) heeft een prachtige tekening gemaakt voor het Virtueel Vredesmonument op internet. Op de tekening zijn o.a. de Eiffeltoren en het Empire State Building te zien.

http://www.peacemonument.org/


Uitslag Strippoll '97 nog onbekend

De uitslag van de Strippoll '97 is nog niet bekend. Als alles goed gaat, zal organisator Branko Collin de resultaten vandaag of morgen bekend maken.


April

Nieuws van vorige maand is te vinden in het archief. Wist u bijvoorbeeld dat vorige maand de bundel Old Cake Comix werd gepresenteerd? Met alleen maar strips van vrouwen.