vogel Archief

Redactie: Maarten ReijndersIndexArchief


Mei

EMMERS STRIPNIEUWSBRIEF 1 (vrijdag 31 mei 1996)


Binnenlands stripnieuws
Opnieuw originelen gestolen
Vanaf 14 mei: Bommel-postzegels
1 juni: Symposium over Tom Poes
Marten Toonder gaat trouwen
Mark Hendriks wint de VSB-Aanmoedigingsprijs
Nominaties voor de VSB-Publieksprijs
Nieuwsgroep voor Europese strips
Originelen Franka gestolen
Sigmund haalt 1-april-grap uit
Dierenbescherming maakt stripposter
Leeuwenkoning best bezocht
Don Lawrence in conflict met Big Balloon
Frits Behrendt ontvangt Ereteken

Buitenlands stripnieuws
Superman van joodse origine
Disney maakt speelfilm van '101 Dalmatiërs'
Euro Disney drukt verlies verder
Lucky Luke: 50 jaar
Bill Watterson gestopt met Calvin & Hobbes
Ex-directeur Disney eist 250 miljoen dollar
Rechtszaak over Simpsonbier


Opnieuw originelen gestolen

Het lijkt een trend te worden. Onlangs werd Henk Kuijpers (zie Originelen Franka gestolen) bestolen. Op 10 april waren Maaike Hartjes en Pieter M. Dorrenboom het slachtoffer. De originelen werden gestolen van een tentoonstelling van het blad Zone 5300. Dit meldt Zone 5300 in het mei-nummer. Zone 5300 roept iedereen op om uit te kijken naar de originelen:

"Iedereen die enige opheldering zou kunnen geven over de verdwijning van Maaike's McPieps of de illustratie die Pieter voor het AD maakte wordt verzocht contact op te nemen met de Zone-redactie (010-425 56 26). En mocht de dief (of dieven) dit lezen en alsnog berouw krijgen, maak dan maar een mooie kopie van het werk en bezorg ons de originelen terug."

Maaike Hartjes maakte een strip over de diefstal. Die strip is te lezen op Emmers Stripsite.


Bommel-postzegels

De PTT Post brengt op 14 mei postzegels van 70 en 80 cent uit met Marten Toonders stripfiguren Ollie B. Bommel en Tom Poes erop. Dit meldt NRC Handelsblad. Op het vel staat ook tekst, waardoor een kort beeldverhaal ontstaat. De zegels zijn ontworpen door Julius Vermeulen en samengesteld uit bestaande tekeningen.


1 juni: Symposium over Tom Poes

De K.L. Poll-Stichting organiseert op 1 juni in samenwerking met de Stichting Publiek, Wetenschap en Techniek en het Teylers Museum een symposium over Tom Poes. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling over Tom Poes in het Teylers Museum (van 25 mei t/m 28 juli). Thema van het symposium is 'het schemergebied tussen wetenschap en on-wetenschap in de verhalen van Marten Toonder'. Een aantal personages van Toonder wordt uitgediept door sprekers die in de echte wereld min of meer hetzelfde doen. Zo zal Rudy van den Hoofdakker (beter bekend onder zijn pseudoniem 'Rutger Kopland') een verhaal houden over Drs. Zielknijper.

De overige sprekers zijn:
-S.J. Doorman ('De archetypische wetenschapper')
-Gerard 't Hooft (Prof. Sickbock)
-Pek van Andel (Prof. Przlwytzkofsky)
-Marjoleine de Vos (Doddeltje)
-Frans Saris (Kweetal)

-Aanvang: 14.00. Na afloop van de lezingen kunnen de bezoekers tot 19.00 uur de tentoonstelling in het Teylers Museum bezichtigen. Deze wordt speciaal voor de symposium-bezoekers opengesteld na sluitingstijd van het museum.
-Plaats: Auditorium Teylers Museum, Haarlem (Spaarne 16).
-Kaarten kosten 40 gulden.
-Meer informatie is te verkrijgen bij: OKW, Herengracht 476, 1017 CB Amsterdam, tel. (020)-6238421.


Marten Toonder gaat trouwen

Marten Toonder (84) gaat weer trouwen. Dit meldt het Algemeen Dagblad. De nieuwe vrouw van Toonder is de componiste Thera de Marez Oyenz.


Mark Hendriks wint VSB-Aanmoedigingsprijs

Mark Hendriks heeft donderdag 11 april de VSB-Aanmoedigingsprijs ontvangen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De Aanmoedigingsprijs gaat elke twee jaar naar de meest veelbelovende jonge stripmaker. De prijs van f 2000,- werd uitgereikt tijdens de officiële presentatie van de Stripdagen Haarlem.

Mark Hendriks studeert aan de kunstacademie in Groningen. Hij publiceerde de afgelopen anderhalf jaar twee albums. Zijn eerste album was de pilotenstrip Jan van Klaveren - Help... de Engelsen komen! Zijn tweede album ging over de Japanse kabuki-actrice Tomoyo. Begin juni hoopt hij zijn derde album te kunnen presenteren. Hendriks was blij met de aanmoedigingsprijs: "Ach, je krijgt eindelijk het gevoel dat je in elk geval niet voor lul zit te tekenen."

Hieronder volgt het juryrapport:

Op basis van zijn voortreffelijke en eenvoudige vertelkunst - zoals gepubliceerd in de twee small press-uitgaven 'Help... de Engelsen komen' en 'Tomoyo' - heeft de jury Mark Hendriks uitgeroepen tot de beste debuterende tekenaar van de afgelopen twee jaar. De stijl van Mark Hendriks, waarin invloeden zijn te bespeuren van Pratt, Hubinon en Micheluzzi, is sterk beeldend van aard: weinig tekst en veel sfeer, neergezet in een fijne, gevoelige lijn. Mark Hendriks publiceert onder meer in de striptijdschriften Zone 5300 en Incognito.

De juryleden waren:
-Hanco Kolk (striptekenaar, Arnhem)
-Martijn Snodijk (journalist OOR en AD, Amsterdam)
-Geert de Weijer (journalist De Morgen, Antwerpen)
-Ineke Horst (eigenaar Stripwinkel Sjors, Dordrecht)
-John de Prinse (stripverzamelaar, Haarlem)


Nominaties voor VSB-publieksprijs

Donderdag 11 april werden bij de officiële presentatie van de Stripdagen Haarlem de nominaties voor de VSB-Publieksprijs bekendgemaakt. De VSB-Publieksprijs is een prijs voor het beste album van Nederlandstalige oorsprong. Iedereen kan meebeslissen welk album de prijs van f 5000,- wint. Stemformulieren zijn te vinden bij stripwinkels in heel Nederland, VSB-kantoren in de regio Haarlem, tijdens de Stripdagen door de hele stad Haarlem en op de homepage van de Stripdagen Haarlem (http://www.dds.nl/~stripdgn/). De winnaar wordt vier dagen na het festival bekendgemaakt.

Gilles de Geus- en Meccano-tekenaar Hanco Kolk was de voorzitter van de jury. De genomineerde albums zijn:
-Peter de Wit: Sigmund - Eerste Sessie
-Gummbah: De Verbaasde Analfabeet
-Johan de Moor en Stephen Desberg: Kobe de Koe - Een steek onder water
-Guido van Driel: Vis aan de Wand
-Ferry: De Vlucht (deel 1 van de Kronieken van Panchrysia)
-Marc van der Holst: Spekkie Big


Nieuwe nieuwsgroep voor echte Europese strips

Martin Wisse (beter bekend onder zijn schuilnaam The Pulse!) is bezig met een nieuwsgroep voor Europese strips. Dit blijkt uit een posting in de strip-list (strip-list@cwi.nl). Hier volgt de inhoud van de posting.

Hoi,

dit is een berichtje om jullie er op te attenderen dat er een request for discussion is uitgegaan voor rec.arts.comics.european. Deze newsgroup is voorgesteld door ondergetekende als een centrale plaats voor de discussie van de echte strip, i.t.t. de amerikaanse comic of japanse manga. Meer details zijn te vinden in news.groups of news.announce.newsgroups. De laatste is wel moderated.

Martin wisse


Originelen Franka gestolen

In het weekend van 23 en 24 maart zijn uit de tentoonstelling 'Franka in Zweeloo' (in het gemeentehuis van Zweeloo) 29 originele tekeningen en 3 zeefdrukken gestolen. Dit blijkt uit een posting van Arco van Os in de striplist (strip-list@cwi.nl). Meer informatie over deze diefstal is te vinden op de homepage van het stripinformatieblad Stripschrift (http://ourworld.compuserve.com/homepages/Stripschrift/). Franka-tekenaar Henk Kuijpers roept iedereen op uit te kijken naar de gestolen platen.

Eén van de gestolen tekeningen was een plaat die Henk Kuijpers maakte voor de voorkant van Zozolala nummer 75. De tekening staat hierboven.


Sigmund haalt 1-april-grap uit

Op vrijdag 29 maart stond er geen aflevering van Sigmund in de Volkskrant. Op de plaats waar de strip hoorde te staan, stond een mededeling dat Peter de Wit was gestopt met de strip. Op maandag 1 april bleek dat de mededeling van vrijdag een 1-april-grap was geweest. Dit tot opluchting van een aantal lezers die een brief naar de Volkskrant hadden gestuurd.


Stripposter van de Dierenbescherming

In opdracht van de Dierenbescherming heeft een aantal striptekenaars (o.a. Gerrit de Jager en Len Munnik) meegewerkt aan een poster over biotechnologie. De poster met als titel 'De achtste dag' is een onderdeel van een grootschalig project over biotechnologie bij dieren. Of het aan de stripposter van de Dierenbescherming ligt, heeft Emmers Stripsite niet kunnen achterhalen, maar feit is dat zuivelgigant Nutricia donderdag 2 april bekend maakte te stoppen met de genetische manipulatie van dieren. De poster is gratis te verkrijgen bij de Dierenbescherming (telefoonnummer: (070)-3423421).


Leeuwenkoning best bezocht

De Leeuwenkoning (The Lion King) is met meer dan 1,5 miljoen bezoekers in Nederland de best bezochte film van 1995. Daarmee eindigt de film voor films als GoldenEye en Filmpje!. Dat blijkt uit cijfers van het blad Holland Film Nieuws.


Lawrence in conflict met Big Balloon

Don Lawrence (Storm) heeft onenigheid met uitgeverij Big Balloon. Dit staat op de Storm-homepage.

Heet van de naald! Storm 21 Heeft een open einde. Het vervolg, in scenario-vorm, ligt al klaar. Volgens een betrouwbare bron ligt Don Lawrence in de knoop met Big Balloon over zijn salaris. Don Lawrence dreigt met stoppen. Het blijft dus de vraag of er een vervolg komt. Bovendien komt er een prijsverhoging voor de slappe kaft: 12,95 in plaats van 9,95 gulden of 249 in plaats van 199 BF. De harde kaft blijft gelijk in prijs: 35 gulden of 645 BF. Zal dit het salarisprobleem oplossen?


Behrendt ontvangt groot Ereteken

Politiek tekenaar Frits Behrendt (van De Telegraaf) heeft het grote Ereteken van de Republiek Oostenrijk gekregen. De Oostenrijkse president Klestil heeft hem de onderscheiding dinsdag 23 april tijdens een bijeenkomst in de Hofburg in Wenen uitgereikt als erkenning voor zijn journalistieke activiteiten ten behoeve van de mensenrechten en de Europese eenheid en zijn stellingname tegen de oorlog in Bosnië. Behrendt (1925), jarenlang politiek tekenaar van Het Parool, nu tekenend voor De Telegraaf, is al 37 jaar medewerker van de Weense Kronen Zeitung en is verbonden aan het Forum voor Europese cultuur van het Oostenrijkse College.


Superman van joodse origine

Superman is een joodse mythologische figuur. Dat meldt de Israëlische krant Jerusalem Post. Cultureel onderzoek zou hebben uitgewezen dat Superman door zijn schepper Jerry Siegel in de jaren dertig is geschapen naar een joodse mythe. De figuur Kal-el, de oorspronkelijke naam van Superman, is een oud-Hebreeuwse verwijzing naar God. Kal-el kwam van de planeet Krypton, die na zijn geboorte werd verwoest. Hij vermomde zich als de journalist Clark Kent, die op aarde begint aan een missie die herinnert aan het oude joodse concept van 'tikkun olam', het herstellen van de misstanden in de wereld.

Jerry Siegel overleed eerder dit jaar op 81-jarige leeftijd. Volgens zijn weduwe Joanne wist Siegel misschien niet eens dat zijn schepping een joodse achtergrond had. "Ik hoorde hem er wel over praten, misschien kwam het voort uit zijn onderbewuste", onthulde zij tegenover de Jerusalem Post.


Disney maakt speelfilm van '101 Dalmatiërs'

Walt Disney is bezig met het maken van een speelfilm naar de tekenfilm van '101 Dalmatiërs'. De film wordt opgenomen in de Shepperton-studio's in Londen. De film zal met Kerstmis in Amerika in première gaan. Pasen volgend jaar is de film in de Europese bioscopen te zien.

Producent Edward S. Feldman is optimistisch over de film: "Let op mijn woorden: als dit lukt - en dit lukt natuurlijk - dan gaat er nog veel meer gebeuren. Dan zou het ook kunnen met Bambi of Junglebook. Sneeuwwitje als musical! Er is nog voor honderd jaar werk bij Disney."


Euro Disney drukt verlies verder

Euro Disney, de exploitant van het pretpark Disneyland Paris, ziet zijn verliezen steeds verder teruglopen. Dit meldt het ANP. Over de eerste zes maanden van het boekjaar 1995/96 dat op 31 augustus afloopt, registreerde Euro Disney een negatief resultaat van 169 miljoen frank (f 56,1 miljoen) vergeleken met een verlies van 241 miljoen frank (f 79,6 miljoen) over dezelfde periode van 1994/95. De omzet steeg met 13 procent tot 1,9 miljard frank (f 627,4 miljoen).


Lucky Luke: 50 jaar

Lucky Luke bestaat 50 jaar. In 1946 verscheen het verhaal Arizona 1880 in de Robbedoes Almanak 1947. Het nieuwste verhaal van Lucky Luke, Klondike, is in SjoSji 9 van start gegaan. De tekeningen zijn nog steeds van tekenaar Morris. De teksten zijn van Yann (bekend van de 'Onnoembaren') en Léturgie. Het Nieuwsblad/De Gentenaar had op 9 november 1995 een interview met Morris, de geestelijk vader van Lucky Luke. Dat interview is te vinden op:

http://www.vum.be/vum/nbiflumo.html


Watterson gestopt met Calvin & Hobbes

Bill Watterson is gestopt met Calvin & Hobbes. Dit bleek uit een posting in de nieuwsgroep rec.arts.comics.strips. De laatste aflevering van Calvin & Hobbes verscheen op 31 december 1995. In Nederland verschijnen in diverse kranten nog steeds oude afleveringen van Calvin & Hobbes. In onderstaande brief licht Watterson het einde van Calvin & Hobbes toe.

Dear Editor:

I will be stopping "Calvin and Hobbes" at the end of the year.

This was not a recent or easy decision, and I leave with some sadness. My interests have shifted, however, and I believe I've done what I can do within the constraints of daily deadlines and small panels.

I am eager to work at a more thoughtful pace, with fewer artistic compromises. I have not yet decided on future projects, but my relationship with Universal Press Syndicate will continue.

That so many newspapers would carry "Calvin and Hobbes" is an honor I'll long be proud of, and I've greatly appreciated your support and indulgence over the last decade. Drawing this comic strip has been a privilege and a pleasure, and I thank you for giving me the opportunity.

Sincerely,
Bill Watterson

De laatste aflevering van C&H is te vinden op:

http://pages.prodigy.com/U/W/A/uwle78a/cah_last.gif

Op 1 april ontstond nog enkele beroering in de nieuwsgroep rec.arts.comics.strips. Daar meldde iemand dat Bill Watterson weer een nieuwe aflevering van C&H had getekend. Het bleek hier te gaan om een 1-april-grap.


Ex-directeur Disney eist $ 250 miljoen

Jeffrey Katzenberg, vertrokken bestuurslid van Walt Disney, eist 250 miljoen dollar van zijn vroegere werkgever. Dit meldt het persbureau AP. Katzenberg beschuldigt Disney van contractbreuk. Het concern weigerde een reactie op de aanklacht die Katzenberg heeft ingediend bij het hooggerechtshof in Los Angeles.

Katzenberg was bij Walt Disney de man achter kassuccessen als Beauty and the Beast en Alladin. Volgens het vroegere bestuurslid tekende hij in 1988 een zesjarig contract waarin hem een bonus is toegezegd van 2 procent van de concernwinst.

In de aanklacht wordt gesteld dat Katzenberg een belangrijke rol heeft gespeeld bij het opvoeren van de winstgevendheid van Walt Disney. Bij zijn aantreden in 1984 bedroeg de winst 245 miljoen dollar en bij zijn vertrek in 1994 verdiende het amusementsconcern 4,8 miljard dollar.

Katzenberg vertrok twee jaar geleden bij Walt Disney omdat directie-voorzitter Michael Eisner hem een promotie weigerde. Daarna sloot Katzenberg zich aan bij filmmaker Steven Spielberg en platenproducent David Geffen. Dit trio werkt inmiddels samen in Dreamworks SKG, de eerste nieuwe filmstudio in Hollywood in 75 jaar.


Rechtszaak over Simpson-bier

Maandag 22 april was er in Sydney een rechtszaak over het gebruik van de biernaam 'Duff'. Dit meldt de Volkskrant. De brouwerij South Australian Brewing Co. bracht in 1995 het biermerk 'Duff' op de markt. Dit tot ongenoegen van de makers van de Amerikaanse tekenfilmserie 'The Simpsons'. Vader Homer Simpson drinkt immers al vanaf 1990 'Duff'-bier. Duff wordt populair over de ruggen van zijn geesteskinderen, zo luidt het verwijt van Matt Groening, bedenker van 'The Simpsons'. De advocaat van de brouwerij vindt 'duff' een normaal woord. Volgens het woordenboek is een 'duffer' een sukkel.