vogel Archief

Redactie: Maarten ReijndersIndexArchief


Maart

EMMERS STRIPNIEUWSBRIEF 11 (maandag 31 maart 1997)
Aantal abonnees per 31/3: 386


Binnenlands stripnieuws
Veerkamp schikt ruzie met erven Hergé
Kladjes Peter van Straaten uit vuilniszak gejat
Uitgever Haagse Harry failliet
Asterix en de waarheid
Impuls-tentoonstelling in Rotterdam
Kuifje in de Balie
Leever en Van Die in Tros Kompas
CD-ROM van politiek tekenaar Behrendt
Ontwerp Swarte voor De Toneelschuur
Theo van den Boogaard tekent Leids Stationsplein
Vacatures voor striptekenaars
Tekenfilm van Sjef van Oekel
Eerste Nederlandse strip in Uitgelezen Boeken
Hartjes en Van der Holst signeren in Groningen
Geen Sjosji-snoep
Lawrence-kaart bij albums
Gerrit de Jager tekent advertentie voor GVB

Buitenlands stripnieuws
Daniel Goosens wint grote prijs van Angoulême
Superman verandert in energiewezen
Disneyland Parijs viert lustrum

Stripnieuws op internet
Striptop Aller Tijden 1997
Reacties op vergelijkend warenonderzoek naar stripwinkels
Erika Raven op internet


Veerkamp schikt ruzie met erven Hergé

Joost Veerkamp en de de erven Hergé hebben hun geschillen over het op Hergé gebaseerde werk van Veerkamp bijgelegd. Dat meldt het ANP. De rechthebbenden op het werk van Hergé (Fanny Rodwell, Fondation Hergé, Casterman en de vennootschap Moulinsart) hebben een bodemprocedure bij de rechtbank in Amsterdam ingetrokken. Zij eisten eerder een publicatieverbod en een schadevergoeding. Ook Veerkamp en Vrij Nederland hebben een schadeclaim ingetrokken.

Joost Veerkamp is beroemd vanwege zijn parodieën op Kuifje-tekeningen. Hij maakte de illustraties onder andere voor Vrij Nederland en de Volkskrant. De erven van Hergé waren daar niet blij mee. Twee jaar geleden begonnen zij een rechtzaak.

De partijen hebben nu afgesproken dat nieuwe tekeningen pas in de circulatie mogen worden gebracht nadat de rechthebbenden op het werk van Hergé toestemming hebben verleend. Bovendien moet onder elke tekening de tekst 'ter herinnering aan Hergé' komen te staan.

Columnist Paul Steenhuis betreurt het in NRC Handelsblad dat het nu niet duidelijk is waar het auteursrecht eindigt en de vrijheid van de kunstenaar begint. Steenhuis: "Nu moeten we het blijven doen met het zogenaamde Suske-en-Wiske-arrest uit 1982 van het gerechtshof in Amsterdam. Daarin werd een seksparodie op de eveneens Belgische striphelden Suske en Wiske ('De Glunderende Gluurder') verboden omdat het hof vond dat er geen sprake was van een parodie met spottend 'kritisch commentaar', maar dat de auteursrechtelijk beschermde stripfiguren alleen ingezet waren om de verkoop te bevorderen. Daarvan was in de Kuifje-kwestie niet echt sprake."


Kladjes Peter van Straaten uit vuilniszak gejat

In april vorig jaar heeft een slimmerik kladjes en probeersels uit de vuilniszakken van tekenaar Peter van Straaten gestolen. Dat meldt het Amsterdamse tv-station AT5. De dief verkocht de kladjes door aan Johannes Marcus, een antiquair op de postzegelmarkt op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Een galeriehouder kocht Van Straatens tekeningen vervolgens voor veel geld en hing ze bij hem thuis aan de muur.

Van Straaten heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen om te kijken of hij iets kan ondernemen tegen de vuilnisdief. Van Straaten zal zijn kladjes niet meer bij de vuilnis zetten. Sowieso vreemd dat ie dat deed. Waarvoor staan al die papierbakken toch op straat, zou je denken. De illustrator zal een papierversnipperaar kopen.

Laatste nieuws
Van Straaten heeft inmiddels een deel van zijn oefenschetsen terug. Dat meldt de Volkskrant. De antiquair Johannes Marcus heeft de tekeningen die hij nog had liggen, teruggegeven. 'Een pak van twintig halflege schetsboeken' heeft de tekenaar teruggekregen. "Echt spul voor de vuilnisbak", oordeelt Van Straaten. "Het waren niet meer dan krabbels. Daar was geen handel meer mee te drijven." Hij vermoedt dat niet alles is teruggestuurd. "Bewijzen kan ik het niet, maar ik denk dat hij nog meer heeft." De antiquair: "Ik heb teruggestuurd wat ik kon vinden. Maar ik heb de hele winkel vol papier liggen, dus het kan best dat nog iets op een ander stapeltje terecht is gekomen."


Uitgever Haagse Harry failliet

Doen, het blad waarin Haagse Harry verscheen en uitgever van het Haagse Harry-album, is failliet. Dat meldt Stripschrift, 's werels âhdste stripinfoâhmasieblad. Tekenaar Marnix Rueb in Stripschrift: "Ik zal nu alles alleen moeten doen. De merchandising van Harry, maar ook de albumproductie. Dat zal allemaal wel lukken, maar het kost tijd. Het is wel jammer dat ik nu mijn publicatiemogelijkheid van Harry kwijt ben. Het was iedere maand een mooie stok achter de deur."


Asterix en de waarheid

Deze maand is het boek 'Asterix en de waarheid' verschenen. Geschreven door de historicus René van Royen en de classica Sunnyva van der Vegt. Beiden werken aan de Universiteit van Amsterdam en geven daar ook colleges over de historische waarde van Asterix.

Veel gebeurtenissen in de albums van Asterix zijn historisch geheel verantwoord. De auteurs schrijven dat schrijver Goscinny als twaalfjarige al kennis maakte met de oorlogsverslagen van de Romeinse veldheer Julius Caesar. Zijn blijvende interesse voor de oudheid verklaart het betrouwbare beeld dat de strip schetst.

Over het boek verschenen artikelen in de Volkskrant en HP/De Tijd. Ook mochten de auteurs aanschuiven bij de Obelix van de Nederlandse tv, Paul de Leeuw. De eerste druk is inmiddels uitverkocht, zo melden doorgaans goed ingelichte bronnen ons.


Impuls-tentoonstelling in Rotterdam

In april wordt er in de Rotterdamse Galerie Slaphanger een tentoonstelling georganiseerd over het stripblad Impuls. De opening vindt plaats op 4 april. "De tentoonstelling gaat over het blad zelf en over het proces van ruw idee tot gepubliceerde strip en daar voorbij tot opzetpoppetje en T-shirt", aldus organisator Reinder Dijkhuis. Deelnemers zijn: Frans Buijs, Reinder Dijkhuis, Daniel Ostvold, Anja Ranja, Filip Remkes, Roy Spraakman en Gerben Valkema. De organisatie van de tentoonstelling overweegt de tentoonstelling volgende maand naar Groningen te halen.


Kuifje in de Balie

Nieuwtje van Roger Kenbeek, webmaster van de homepage van De Balie. Woensdag 2 april zal Marjo van Soest in de Balie (Amsterdam) spreken over het leven en werk van Hergé en zijn creatie Kuifje, naar aanleiding van de vertaling van de Hergé-biografie van Pierre Assouline. Aansluitend spreken Rudi Fuchs over kapitein Haddock, Midas Dekkers over Bobbie, Elmer Schönberger over Bianca Castafiore, Josien Laurier over professor Zonnebloem en VPRO's Nachtzusters over Jansen en Janssen.

Woensdag 2 april 1997, 20:30, De Balie, Amsterdam
Kaarten: 12,50 / 10,- (CJP,65+,Stadspas)
Meer informatie op: http://www.dds.nl/~balie


Leever en Van Die in Tros Kompas

Gerard Leever en Jan van Die tekenen sinds begin dit jaar de strip 'Gemengd Dubbel' voor de Tros Kompas. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. 'Gemengd Dubbel' is een familiestrip waarin wekelijks een knipoog naar actuele ontwikkelingen wordt gegeven. Leever en Van Die maakten eerder samen 'Kanaal 13' voor het stripblad Eppo Wordt Vervolgd.


CD-ROM van politiek tekenaar Behrendt

Politiek tekenaar Frits Behrendt heeft zaterdag 15 maart het eerste exemplaar van een CD-ROM uitgereikt gekregen. Dat meldt Het Parool. Op de CD-ROM, 'Behrendt bij de les', staan 2.000 van zijn spotprenten. De CD-ROM zal gebruikt gaan worden op scholen. Bij de lessen geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijleer en economie.


Ontwerp Swarte voor De Toneelschuur

Vrijdag 7 maart werd het ontwerp van striptekenaar Joost Swarte voor de nieuwbouw van De Toneelschuur in Haarlem gepresenteerd. NRC Handelsblad drukte het ontwerp op zijn voorpagina af. Wij scanden het in. De tekening staat hierboven. Er is ook een grotere afbeelding beschikbaar.

Het nieuwe theater moet komen op een plek aan de lange Begijnestraat, achter het Concertgebouw. De nieuwbouw zal het oude pand van De Toneelschuur vervangen. Dat is namelijk veel te klein voor het grote aantal bezoekers dat het theater trekt. De totale kosten bedragen 17 miljoen gulden. De begroting vertoont nog een gat van 2,8 miljoen gulden. Waarschijnlijk zal de gemeente Haarlem dit gat dichten. Als dat gebeurt, zal het gebouw binnen vier jaar gebouwd worden.

Swarte heeft van zijn plannen een portfolio gemaakt. Daarin zijn een toelichting, plattegronden en vier zeefdrukken opgenomen. De doos is uitgegeven in een oplage van 350 exemplaren. Genummerd en gesigneerd door de kunstenaar. Een deel van de portfolio-oplage wordt verkocht voor 750 gulden per stuk.

Meer informatie op: http://www.euronet.nl/users/tnlschr/swarte.html


Swarte illustreert 'Het Dichtertje' van Nescio

Joost Swarte (beroemd architect en onbekend striptekenaar) heeft 'Het Dichtertje' van Nescio geïllustreerd. In het radioprogramma 'Welingelichte Kringen', het programma waar de vragen 'zo fraai en geestig geformuleerd zijn dat het antwoord er niet meer toedoet' (Vrij Nederland, 25 januari), mocht Swarte komen vertellen over het boekje. Swarte: "Nescio laat veel ruimte open voor interpretatie. Ik heb hetzelfde proberen te doen. Ik heb maar weinig plaatjes getekend en het gezicht van het dichtertje heb ik niet getekend."


Theo van den Boogaard tekent Leids Stationsplein

Theo van den Boogaard (bekend van Sjef van Oekel) heeft een zomerse impressie van het Leidse Stationsplein gemaakt. Vrijdag 14 maart signeerde hij zijn tekening in het Informatiecentrum Leiden Centraal Project. Dat meldt het Leidsch Dagblad. Op de tekening staan nieuwe gebouwen, een verhoogde taxistandplaats, verzonken fietsenstallingen, een megabioscoop en dronken corpsballen afgebeeld.

Van den Boogaard heeft zich veel moeite getroost om een zo precies mogelijk beeld te schetsen van het Leidse straatbeeld. Over de afgebeelde studenten verklaarde hij tegenover het Leidsch Dagblad: "Ik heb nog speciaal getelefoneerd met die studentenvereniging Minerva om te achterhalen wat nou precies de huiskleuren zijn. Het was de bedoeling dat naast de architectuur ook menselijke bedrijvigheid werd weergegeven. Dus heb ik er ook wat studenten in getekend die aan het werk zijn."

De Stationsplein-posters zijn voor vijftien gulden te koop bij het Informatiecentrum Leiden Centraal Project, aan het Stationsplein 208. Er zijn ook setjes kaarten de koop voor een gulden.

Meer informatie op: http://www.hdc.nl/ld/html/001533.htm


Vacatures voor striptekenaars

1. Impuls zoekt strookjestekenaar

Impuls zoekt vanaf nummer 18 een nieuwe strookjes-strip. Dat schrijft Reinder Dijkhuis, de sympathieke hoofdredacteur van Impuls, aan de Stripmailinglist. "Omdat de oude Mol-strookjes op zijn en Johan en Linda met vakantie gaan (dit weer omdat Reinder Dijkhuis met de Rovers van Clwyd-Rhan al een groot deel van de ruimte in beslag zal nemen) heeft het blad snel leuke, ongepubliceerde strookjes nodig om alle gaatjes in het blad te vullen. Zegt het voort! Het adres van Impuls is Bloemstraat 30a, 9712 LE Groningen."

2. Striptekenaar gezocht

Ruud Vermeij is op zoek naar een striptekenaar. Dat liet hij in diverse Nederlandse nieuwsgroepen weten: "Tekstschrijver zoekt striptekenaar voor 3 beeld-strip over een eigenwijze en niet door enige academische kennis gehinderde provincie-anarchist op weg naar de 21e eeuw: 'Bartje bidt nie voor bruune bone!!'" Vermeij is te bereiken op: vvsm@xs4all.nl


Tekenfilm van Sjef van Oekel

Theo van den Boogaard en Wim T. Schippers voltooiden onlangs de synopsis voor een avondvullende Engelstalige tekenfilm met Sjef van Oekel in de hoofdrol. Dat schrijft de Volkskrant naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling 'Het beste van Wim T. Schippers'.


Eerste Nederlandse strip in Uitgelezen Boeken

In het laatste nummer van het blad 'Uitgelezen Boeken - Katern voor boekverkopers en boekenkopers' staat een artikel van Nop Maas: De archeologie van het Nederlandse stripverhaal. Dat hoorde de redactie van Emmers Stripsite in het VPRO-radioprogramma OVT. Bovendien lazen we het een week later in de Volkskrant.

In een eerdere publicatie stelde Nop Maas dat Jan Linse de eerste Nederlandse striptekenaar was. Dat bleek niet zo te zijn. De echte eerste striptekenaar was de Haarlemse tekenleraar J.F. Nuijens, die onder het pseudoniem Korporaal Achilles tal van moralistische en satirische beeldverhalen maakte.

De katholiek Nuijens veegde met plezier de vloer aan met de socialisten. Zo verscheen er in 1891 'De toekomststaat - Visioenen en beelden uit de 20ste eeuw'. Hoofdfiguur in deze strip was Nieuwela Domenhuis (naar de socialistische leider Domela Nieuwenhuis). Een iets verkleinde herdruk van deze strip is als bijlage bij 'Uitgelezen Boeken' gevoegd.


Hartjes en Van der Holst signeren in Groningen

Maaike Hartjes (Maaike's Dagboekje) en Marc van der Holst (Spekkie Big en Evert de Verwarming) signeren op zaterdag 5 april bij Modern Papier in Groningen. Dat mailde Reinder Dijkhuis ons. Kortom: met z'n allen naar Groningen!


Geen Sjosji-snoep

Vorige maand meldde Emmers Stripnieuwsbrief dat er Sjors en Sjimmie-snoepgoed in supermarkten van De Boer zou liggen. Niks van waar. Het snoep ligt er pas eind augustus.


Lawrence-kaart bij albums

Begin mei liggen er pakketten met Storm en Trigië albums in de winkel. In het pakket zit een kaart van Don Lawrence. Dat meldt het stripblad SjoSji. In de zomer past Big Balloon een soortgelijke verkooptruc toe bij de albums van Doorzon en Sjors en Sjimmie.


Gerrit de Jager tekent advertentie voor GVB

Gerrit de Jager heeft een tekening gemaakt bij een personeelsadvertentie voor het GVB, het gemeenteveevervoerbedrijf Amsterdam. De advertentie werd geplaatst in NRC Handelsblad. De GVB is op zoek naar mensen voor de afdeling financiën. Mooiste zin uit de advertentie: "De wereld van de personenmobiliteit is sterk in beweging."


Daniel Goosens wint grote prijs van Angoulême

Daniel Goosens heeft de 'Grand Prix de la Ville d'Angoulême 1997' gewonnen. Dat betekent dat Goosens 'President' van het 25e festival in 1998 wordt. Behalve Goosens waren ook Francois Boucq, Hermann, Regis Loisel en Albert Uderzo genomineerd.


Superman verandert in energiewezen

In Superman #123 verandert Clark Kent in een 'energie-wezen'. Dat meldt het Algemeen Dagblad. "Weg is zijn vaste vorm, kogels ketsen niet meer af op zijn borstkas maar schieten dwars door hem heen. Weg is zijn vertrouwde kostuum met die rode cape die zo koddig achter hem aan flappert tijdens het vliegen, voortaan zapt hij in een brandnieuw hansopje bliksemschichtgewijs van de ene kant van de aardbol naar de andere. En weg is ook zijn sympathieke oogopslag, want vanaf nu zijn zijn oogkassen gevuld met blauw zinderende vonken."


Disneyland Parijs viert lustrum

Op 12 april bestaat Disneyland Parijs vijf jaar. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. Om dit heugelijke feit te vieren is in het Videopolistheater het hele jaar een eerbetoon aan de klassieke animatie te zien onder de titel 'Disney Classics: the music and the magic'.


Striptop Aller Tijden 1997

Vrijdag 11 april is het weer zo ver. Dan gaat de Striptop Aller Tijden 1997 van start. Dit jaar georganiseerd door Branko Collin. Vorig jaar werd de Striptop georganiseerd door Maarten Reijnders, hoofdredacteur van Emmers Stripnieuwsbrief. Branko Collin is weer terug op het net en organiseert dit jaar de poll. Het reglement zal worden geplaatst in de nieuwsgroepen nl.misc en soc.culture.netherlands. De lezers van de Stripmailinglist krijgen het reglement per elektronische post thuisgestuurd. Er zijn twee nieuwe categorieën dit jaar: 'favoriete getekende geleerde' en 'memorabelste strip die je de afgelopen maanden gelezen hebt'. Ook nieuw: er is een loterij aan de poll verbonden. De winnaar krijgt een stripalbum naar keus, mits dat album niet meer dan vijftien gulden kost en in Nijmegen te koop is.

Meer informatie: http://www.xs4all.nl/~collin/poll97.html
De poll van vorig jaar is te vinden op: http://www.xs4all.nl/~emmermr/poll.html


Reacties op vergelijkend warenonderzoek naar stripwinkels

De redactie van Emmers Stripsite ontving twee reacties uit Utrecht naar aanleiding van onze stripwinkeltest. De eerste was van Willem de Wilde. De Wilde heeft vier jaar bij de Utrechtse stripwinkel Blunder gewerkt en was daarom verbaasd over de lage klassering van deze winkel in ons stripwinkelonderzoek. De Wilde geeft toe dat Blunder niet de grootste collectie heeft, zich de laatste jaren geconcentreerd heeft op US Comics en niet in Amsterdam zit (" ;-)") .

"Maar Blunder heeft absoluut het aardigste en vriendelijkste personeel dat ik ooit bij een stripwinkel ben tegengekomen. Kwaliteit staat voorop, alles kan besteld worden, ook uit Frankrijk en Amerika, kortom een wereldwinkel."

De andere Utrecht-reactie kwam van Frank Vrijman. Over Piet Snot schrijft hij: "Deze tent mag zich waarschijnlijk wel terecht op de borst kloppen als best gesorteerde stripwinkel van Utrecht. De mensen vergeten daar echter om daarbij de nodige bescheidenheid in acht te nemen. Zodoende durft het personeel aldaar zonder schaamte de meest achterlijk hoge prijzen te vragen. Bovendien wordt geïnteresseerdheid absoluut niet op prijs gesteld, want stel je voor dat het personeel haar dag zou gaan verdoen met het gratis inlichten van haar klanten, in plaats van geld uit hun zakken te kloppen."

Vrijman over Blunder: "Hier krijg je de indruk dat je in een stripwinkel staat en niet in een stripsupermarkt. Men kan hier lekker een krukje erbij pakken om door de tweedehandsbakken te grasduinen. Maar uiteindelijk geldt ook hier het credo dat er natuurlijk wel gesnuffeld moet worden met de portemonnaie in de hand. Ook bij het afrekenen is het vaak zaak om toch maar zo snel mogelijk dat geld in het laadje te krijgen. Jammer."


Erika Raven op internet

De Belgische striptekenares Erika Raven, bekend van Thomas Rindt, heeft nu ook een homepage. Met informatie en strips.