vogel Archief

Redactie: Maarten ReijndersIndexArchief


Juni

EMMERS STRIPNIEUWSBRIEF 2 (zondag 30 juni 1996)
Aantal abonnees per 30/6: 110


Binnenlands stripnieuws
Peter de Wit wint VSB-Stripprijs
Robert van der Kroft ontwerpt kinderafdeling C&A
Maaike Hartjes naar De Harmonie/Het Raadsel
Zone 5300 op TV
Ieder jaar strippostzegels
Stripdagen Haarlem
Bommel en Tom Poes en Teylers Museum
Professor Ich in Amersfoort

Buitenlands stripnieuws
Priester treedt toe tot Disney-bestuur
Superman-tekenaar overleden
Disney halveert filmproduktie
Disney opent groot complex in Harlem
Nieuw album van Asterix
Nieuw album van Blake en Mortimer

Stripnieuws op Internet
Wat is de populairste Suske Wiske?
Beauty and the Beast mailinglist
Gratis stripkaarten bij de PTT
Emmers Stripsite is een succes
Oproep: Making of the Spacemountain
Klepsite gaat commercieel


Peter de Wit wint VSB-Stripprijs

Peter de Wit heeft de VSB-Publieksprijs gewonnen voor het beste Nederlandstalige stripalbum van de laatste twee jaar. De Wit ontving de prijs donderdag 6 juni in het Teylers Museum in Haarlem. Dit meldt het ANP. De Wit kreeg de prijs voor 'Sigmund: Eerste Sessie'. Aan de prijs is een bedrag van f 5000,- en een beeldje van Hanco Kolk verbonden.

De Wit tekent dagelijks een aflevering van Sigmund voor de Volkskrant. 'Sigmund: Eerste Sessie' bevat een selectie van de afleveringen die in 1994 in de Volkskrant verschenen. Peter de Wit is ook bekend van De Familie Fortuin (uit SjoSji), Stampede! (voor het inmiddels ter ziele gegane stripblad Eppo), het redactiestripje (voor Eppo en SjoSji), de fotostrip Mannetje & Mannetje (samen met Hanco Kolk) en Gilles de Geus (tekeningen van Hanco Kolk).

De VSB-Publieksprijs wordt elke twee jaar uitgereikt rond de Stripdagen Haarlem. De Stripdagen werden op 1 en 2 juni gehouden. Door middel van stemformulieren (ook op Internet) konden striplezers hun stem tot en met 2 juni uitbrengen op één van de zes genomineerde albums.

De jury (onder leiding van Hanco Kolk) nomineerde de volgende albums:
-Peter de Wit: Sigmund - Eerste Sessie
-Gummbah: De Verbaasde Analfabeet
-Johan de Moor en Stephen Desberg: Kobe de Koe - Een steek onder water
-Guido van Driel: Vis aan de Wand
-Ferry: De Vlucht (deel 1 van de Kronieken van Panchrysia)
-Marc van der Holst: Spekkie Big

De voorkeur van Emmers Stripsite ging uit naar Marc van der Holsts Spekkie Big. Spekkie Big was de verrassende concurrent van Sigmund in de strijd om de publieksgunst.


Robert van der Kroft ontwerpt kinderafdeling C&A

Robert van der Kroft (vroeger tekenaar van Sjors & Sjimmie, tegenwoordig tekenaar van Claire en uitgever van Zone 5300) heeft de kinderafdeling van de Rotterdamse C&A ontworpen. Dit meldt het stripblad SjoSji. Van der Kroft ontwierp de pilaarversieringen en een speelhoek met zitjes. C&A speelt met het idee om Van der Krofts zitjes voor alle 560 vestigingen over de hele wereld te bestellen. Eerder ontwierp Robert van der Kroft het decor voor het programma KinderKafee voor SBS6.


Maaike Hartjes naar De Harmonie/Het Raadsel

De Amsterdamse striptekenares Maaike Hartjes (bekend van haar leuke dagboekstripjes voor o.a. Zone 5300) gaat naar uitgeverij De Harmonie/Het Raadsel. Dat meldt het stripinformatieblad Zozolala. Bij de uitgeverij zullen dit jaar deel twee van Maaike's Dagboekje en een album met cartoons en collages verschijnen.


Zone 5300 op TV

Vanaf 23 juni is Zone 5300 op TV te zien. Dat meldt Zone 5300. In het VPRO-programma Clipclup zal wekelijks een vier minuten durend Zone-onderdeel zitten (elke zondag om 10.30 uur, herhaling de zaterdag erna). Met daarin: een complete Eefje Wentelteefje-animatie, een interview, een sketch en een als zebra's verklede Oudwater & De Veld.


Ieder jaar mini-strip op postzegel

Het is de bedoeling dat voortaan ieder jaar een mini-strip op postzegel verschijnt. Dat meldt NRC Handelsblad. Dit jaar verschenen twee postzegels (van 70 en 80 cent) van Marten Toonder. PTT koos als eerste voor Toonder, omdat de 84-jarige tekenaar volgens het bedrijf het boegbeeld vormt van de Nederlandse stripmakers.

De Bommel-zegels werden 14 mei in het Haarlemse Teylers Museum gepresenteerd. Marten Toonder nam de eerste exemplaren in ontvangst.

Het velletje heeft een oplage van 2 miljoen stuks. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. Het postzegelontwerp is van Julius Vermeulen uit Amsterdam. Vermeulen (1953) studeerde in 1986 af aan de Akademie voor de Beeldende Kunsten in Arnhem. Hij is vanaf 1989 verbonden aan de concernstaf Kunst & Vormgeving van de PTT.

Het was niet de eerste keer dat de PTT 'stripzegels' uitbracht. Eerder tekende Joost Swarte de kinderpostzegels en een decemberzegel.


Stripdagen Haarlem

De Stripdagen Haarlem, die op 1 en 2 juni werden gehouden, zijn een groot succes geworden. Dat zegt Joost Pollman, organisator van de Stripdagen. De Stripdagen trokken naar schatting 30.000 bezoekers, al blijft dat lastig te bepalen. De Stripdagen vonden namelijk op 47 plaatsen tegelijk plaats.


Verslag Stripdagen Haarlem

Haarlem, 2 juni - Dit weekend worden voor de derde keer de Stripdagen in Haarlem gehouden. De Noord-Hollandse stad staat geheel in het teken van het beeldverhaal.

Centrum van dit tweejaarlijkse stripfestival is de stripboekenbeurs op de Grote Markt. In een grote tent hebben zich daar alle stripuitgevers en stripboekenwinkels verzameld. Ook zitten er striptekenaars om hun albums te signeren.

Rondom de Grote Markt vinden nog meer stripevenementen plaats. Op diverse locaties zijn striptentoonstellingen te zien. Er wordt zelfs een striptoneelstuk opgevoerd. Theatermaker Rieks Swarte, de broer van striptekenaar en illustrator Joost Swarte, voert het toneelstuk 'Dr. Ben Cine & Dee' op. 'Dr. Ben Cine & Dee' is een strip die Joost Swarte zo'n vijftien jaar geleden voor het weekblad Vrij Nederland maakte.

Voor het jeugdige publiek organiseert het stripblad SjoSji de SjoSji-dagen. Hier zijn 4 mini-tentoonstellingen te zien. De leukste tentoonstelling is gewijd aan Spekkie Big, een melige strip over een stomvervelend varkentje. Op de tentoonstelling zijn onder andere de met tekeningen versierde enveloppen te zien, waarin striptekenaar Marc van der Holst zijn Spekkie Big-verhaaltjes naar SjoSji opstuurt. Ook zijn er een paar originele afleveringen van Spekkie Big te bewonderen.

Spekkie Big is door zijn absurde, melige en af en toe superflauwe humor één van de meest opvallende strips van het afgelopen jaar. Behalve zijn verhaaltjes voor SjoSji knutselt Marc van der Holst ook kleine albumpjes in elkaar. Deze albumpjes zijn niet groter dan vier bij vijf centimeter en verschijnen in een gelimiteerde oplage.

De albumpjes van Spekkie Big zijn genomineerd voor de VSB-publieksprijs, een prijs voor het beste Nederlandstalige stripalbum van de afgelopen twee jaar. De bezoekers van de Stripdagen bepalen welk album het beste was de afgelopen twee jaar. Ze kunnen kiezen uit zes albums. Of Marc van der Holst de prijs van 5000 gulden wint, zal 6 juni bekend worden gemaakt. Dan zijn alle stemmen geteld.

(Dit artikel verscheen eerder in de 'Internet Krant op Zondag'.)


Tom Poes en Heer Bommel in Teylers Museum

Tien jaar geleden, in 1986, verscheen de laatste aflevering van de strip Tom Poes en Heer Bommel. Aan het einde van het verhaal 'Het einde van Eindeloos' trouwde Olivier B. Bommel met zijn stille liefde, zijn buurvrouw Juffrouw Doddel.

Nu, tien jaar na het verschijnen van het laatste Bommel-verhaal, organiseert het Haarlemse Teylers Museum een tentoonstelling die gewijd is aan de bedenker van Tom Poes en Heer Bommel, Marten Toonder.

Het is niet de eerste keer dat het Teylers Museum een striptentoonstelling organiseert. In 1992 wijdde het Teylers Museum een expositie aan de comics van de Amerikaanse underground-tekenaar Robert Crumb en in 1994 was Bruintje Beer aan de beurt.

Marten Toonder is vooral bekend geworden door zijn strips over Tom Poes en Heer Bommel. Maar op de tentoonstelling in het Teylers Museum komt ook ander werk aan bod. Zo hangen er afleveringen van Uk en Puk, Bram Ibrahim en Thijs IJs, strips die Toonder in de jaren dertig maakte.

In 1938 doet Toonder de eerste aanzetten tot Tom Poes. Het zal tot 1941 duren totdat Tom Poes voor het eerst in de krant verschijnt. In dat jaar stokt de aanvoer van dagbladstrips uit Amerika. De Nederlandse kranten zitten dus om strips verlegen. De Telegraaf besluit Toonder in dienst te nemen. Op 16 maart verschijnt de eerste aflevering van 'Tom Poes ontdekt het geheim van de blauwe aarde'.

Tom Poes en Heer Bommel nemen de meest prominente plaats in op de tentoonstelling. Hoewel Heer Bommel in de eerste verhalen van Tom Poes nog niet voorkwam, groeide hij later uit tot de centrale figuur in de strip. Tom Poes werd steeds meer naar de achtergrond gedrongen.

Op de tentoonstelling is ook plaats ingeruimd voor de Toonder Studio's, die Toonder in 1942 oprichtte. In deze Studio's zijn talloze bekende striptekenaars opgeleid. De bekendste tekenaar die zijn carière in de Toonder Studio's begon, is Hans G. Kresse (Eric de Noorman). Maar ook tekenaars als Piet Wijn (tekenaar van de strip Douwe Dabbert, voor het weekblad Donald Duck), Dick Matena en Lo Hartog van Banda leerden het vak bij de Toonder Studio's.

Aan het einde van de tentoonstelling staan drie televisieschermen. Daarop kunnen de bezoekers een reclamefilmpje uit de jaren vijftig voor Philips zien. Heer Bommel speelt in dit filmpje de hoofdrol. Toonder beleefde veel plezier aan het maken van tekenfilms. Toonder: "Een tekenfilm, dat is iets wat elke tekenaar wil: zijn figuren zien bewegen."

Heer Bommel en Tom Poes:
Teylers Museum (Spaarne 16, Haarlem).
Tot en met 28 juli.
Geopend: dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 12-17 uur.

(Dit artikel verscheen eerder in de 'Internet Krant op Zondag'.)


Nieuwe Professor Ich in Amersfoort

Zaterdag 29 juni is de vijfde 'Professor-Ich winkel' geopend: Professor Ich Amersfoort. De feestelijke opening werd om 13.00 uur verricht door Henk Kuijpers, tekenaar van de strip Franka. Ook werd de CD-ROM van de strip Franka gepresenteerd en werd ter gelegenheid van deze dag een eenmalig genummerd Franka-prentje uitgegeven.

Harry Fluks deed op de strip-list (strip-list@cwi.nl) verslag van de opening:

"Het was niet erg druk bij de opening, maar wel gezellig. In de winkel stond een rijtje van ongeveer 10 mensen op een tekening van Henk Kuijpers te wachten. Er werd niet veel bijzonders verkocht. Strips en comics, zoals ze ook bij de andere Ichs te krijgen zijn."

Adres:
Professor Ich Amersfoort
Koestraat 15
3811 HK Amersfoort
033-4619060


Priester treedt toe tot Disney-bestuur

De Rev. Leo J. O' Donovan, chef bij de Georgetown University in Washington, treedt toe tot het bestuur van Walt Disney. Dat meldt Planet Multimedia. O'Donovan is sinds '89 president van de jezuïtische universiteit. Disney ontkent ten stelligste berichten als zou hij zich willen vrijwaren van kritiek van christelijk Amerika. Vorige maand werd Disney aangevallen vanwege zijn nieuwe diensten voor homo's. Disneybaas Michael Eisner kent de priester al jaren omdat ook hij bestuurslid van Georgetown University was tot 1995. Zijn zoon zit op die universiteit.


Superman-tekenaar overleden

Superman-tekenaar Curt Swan is overleden. Dat meldt de Daily Planet. In alt.obituaries, een newsgroup voor overlijdensberichten, wordt gemeld dat Curt Swan op 78-jarige leeftijd is overleden. Swan verwierf in de jaren `60 en `70 faam als tekenaar van de strip Superman. Volgens fans van dit genre was hij de grootste.


Disney halveert filmproduktie

Walt Disney zal zijn filmproduktie halveren om beter te kunnen inspelen op de vraag in de markt. Dat meldt Planet Multimedia. Disney wil naar 20 films per jaar. Viacom, eigenaar van Paramount en Seagram's dochter MCA, zullen naar verwachting gelijksoortige aankondigen doen. Het aantal films dat in de VS werd gemaakt steeg afgelopen jaar nog met 9 procent, tot een totaal van 426. De kosten stegen met 10 procent en de opbrengsten met slechts 1 procent, zo schrijft Financial Times.


Disney opent groot complex in Harlem

The Disney Compagny heeft besloten in het Newyorkse getto Harlem een winkel- en vermaakscomplex te openen. Dat meldt de Volkskrant. De grote winkel komt in Harlem USA, een nog te bouwen complex aan de 125-ste straat. De 125-ste straat is de commerciële halsslagader van Harlem. Met het project is een investering van 56 miljoen dollar gemoeid.

De plaatselijke middenstand en de Kamer van Koophandel hebben het besluit van Disney met gejuich ontvangen. De vestiging zal worden geleid door zwarten. Ook het personeel zal overwegend zwart zijn. Op die manier heeft Disney zich verzekerd van de steun van vooraanstaande politici in Harlem en het invloedrijke blad Amsterdam News.

Begin dit jaar besloot New York ruim 150 miljoen dollar in stadsherstel en economische en toeristische projecten te steken. Hoewel in Harlem een bovengemiddeld aantal armen woont, stijgen de inkomens. De 369.000 inwoners van de wijk geven jaarlijks 2,4 miljard dollar uit aan kleren, levensmiddelen en huisvesting.


Nieuwe Asterix

Op 10 oktober zal het dertigste album van Asterix verschijnen. Dit meldt het stripinformatieblad Zozolala. Het vorige album van Asterix, De Roos en het Zwaard, verscheen in 1991. De tekst en tekeningen van het nieuwe album zullen van Albert Uderzo zijn.


Nieuwe Blake en Mortimer

Op 21 september zal het nieuwe album van Blake en Mortimer verschijnen. Dat meldt het stripinformatieblad Zozolala. Het album zal 'De zaak Blake' gaan heten. De tekeningen zijn van Ted Benoit. Het scenario is van Jean van Hamme. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. De Britse geheime dienst heeft een lek binnen haar organisatie. Voor Blake beginnen de problemen, wanneer de verdenking op hem valt.


Wat is de populairste Suske & Wiske?

Van 26 april tot 26 mei heeft Frank Koper een poll gehouden naar de populairste Suske en Wiske-verhalen. Hierbij werd aan Suske en Wiske-liefhebbers gevraagd om een persoonlijke top-10 van verhalen samen te stellen. De 30 deelnemers aan de poll vonden 'Het geheim van de gladiatoren' het beste S&W-album. De volledige uitslag staat op:

http://www.cs.vu.nl/~hartskam/.sw/hitlijst.html


Beauty and the Beast mailinglist

Er is een Beauty and the Beast mailinglist van start gegaan. De voertaal is Engels. Meer informatie is te vinden op:

http://204.49.37.200/belle


Gratis stripkaarten bij PTT

Bij de PTT zijn gratis stripkaarten te bestellen. De kaarten zijn bedoeld om op te sturen naar geslaagde scholieren. Kamagurka en Toon van Driel tekenden de kaarten. De kaarten zijn te zien en te bestellen op:

http://www.ptt-post.nl/pi_anp.html


Emmers Stripsite is een succes

Emmers Stripsite is een groot succes. Dat zegt Maarten Reijnders, redacteur van Emmers Stripsite. In de eerste maand van het bestaan van Emmers Stripsite bezochten zo'n 600 mensen Emmers Stripsite. Emmers Stripnieuwsbrief, een maandelijkse nieuwsbrief met een overzicht van de berichten die op Emmers Stripsite verschenen, heeft inmiddels ruim 70 abonnees.

Emmers Stripsite kreeg veel aandacht in de media. Zo plaatste de Daily Planet op 3 mei een stukje over Emmers Stripsite. Op zondag 26 mei mocht Maarten Reijnders komen opdraven in het radio-programma On-line van de Tros om te vertellen over Emmers Stripsite.

(Dit artikel is begin juni geschreven. Sindsdien is het aantal abonnees gestegen tot 110. Het computertijdschrift PCM besteedde aandacht aan Emmers Stripsite.)


Oproep: Making of the Spacemountain

Patrick Nijhuis schreef Emmers Stripsite het volgende mailtje:

"Nou weet ik dat er vorig jaar een MAKING OF THE SPACEMOUNTAIN op tv is geweest. Ik heb deze uitzending gemist. Mijn video liep stuk en net op dit belangrijke moment. Nu ben ik al een jaar op zoek naar dit stukje film maar ik weet er heel weinig over en via de NOB kom ik ook niet verder. Ik weet niet meer welke tv-station of zender. Het moet ergens in juni zijn geweest, want de SPACEMOUNTAIN is 2 juni geopend. Via internet en de dagbladen heb ik verschillende oproepen gedaan en zelfs via de teletext van RTL4."

Helaas zonder succes. Is er iemand die weet wanneer, waar, hoe laat en waarom 'The Making of the Spacemountain' op t.v. is geweest? Mensen die meer inlichtingen kunnen verschaffen, kunnen e-mailen met de redactie van Emmers Stripsite of met Patrick Nijhuis.

Emmers Stripsite: emmermr@xs4all.nl
Patrick Nijhuis: patje@win.nl


Klepsite gaat commercieel

De Klepsite, gewijd aan Joop Klepzeiker en Eric Schreurs, is verhuisd. Het nieuwe adres is:

http://www.maxiq.com/klepsite.

De site wordt nu gesponsord door Penthouse. Op de site zijn onder andere een KlepSjop ('Koop Joop') en een prijsvraag te vinden. De pagina wordt dagelijks ververst, zo meldt 'Klepmaster' Richard van Bilsen.