vogel Archief

Redactie: Maarten ReijndersIndexArchief


Februari

EMMERS STRIPNIEUWSBRIEF 10 (vrijdag 28 februari 1997)
Aantal abonnees per 31/2: 380


Binnenlands stripnieuws
Wat is de beste stripwinkel?
Peter de Wit vanavond op tv
Snoep van Sjors en Sjimmie
Luxe uitgave van De Huurling bij De Tweede Lezer
25 mei: stripevenement in de Kinkerstraat
Joost Swarte ontwerpt nieuw theater Haarlem
Ollie B. Bommel in musical
Eefje Wentelteefje op CD
Maaike Hartjes in daklozenkrant
Martin Lodewijk tekent etiket voor bierfles
Kuifje in Rijksmuseum voor Volkenkunde
Peta boos op Disney

Buitenlands stripnieuws
Nominaties voor de Grote Prijs van Angoulême
Laatste interview met Burne Hogarth in Stripschrift
Paul Deliège (Jaap) met pensioen
Topman Euro Disney naar Club Méditerranée

Stripnieuws op Internet
Emmers Stripsite in Sjosji
Bommelquiz


Vergelijkend warenonderzoek:

Wat is de beste stripwinkel?

In januari en februari onderzocht Emmers Stripsite de kwaliteit van de Nederlandse en Belgische stripwinkels. We riepen onze lezers op hun ervaringen op te sturen. Waar werden ze opgelicht? In welke speciaalzaak was het personeel brutaler dan de klanten? En welke winkels waren goed? En waarom dan?

Hier staat de uitslag.


Peter de Wit vanavond op tv

Peter de Wit, tekenaar van de Volkskrantstrip Sigmund en de Sjosjistrip De Familie Fortuin, zit vanavond in het tv-programma 'Dit was het nieuws'. Dit was het nieuws is een 'licht satirisch programma' waarin het nieuws wordt becommentarieerd door de standup-comedians Raoul Heertje, Thomas Acda en twee gasten. Naast Peter de Wit is ook Theo van Gogh vanavond te gast in de laatste aflevering van dit programma. De dikke en de lange dus.

Dit was het nieuws, vrijdag 28 februari, 21.25-21.59 uur, Nederland 2.


Snoep van Sjors en Sjimmie

Sinds half februari verkopen De Boer-supermarkten Sjors en Sjimmie-snoep. Dat meldt het stripblad Sjosji. Met in elke zak snoep een pin van Sjors en Sjimmie. Er zijn ook keukenrollen van Sjors en Sjimmie. Later dit jaar verschijnen ook ontbijtborden, mokken, broodtrommels en cd's van Sjors en Sjimmie in de winkel. Gelukkig zitten De Boer-supermarkten alleen in het oosten van Nederland.


Luxe uitgave van De Huurling bij De Tweede Lezer

Zaterdag 12 april bestaat de Apeldoornse strip- en boekwinkel De Tweede Lezer tien jaar. Ter gelegenheid daarvan zal er een luxe uitgave (gedeeltelijk hertekend!) van het eerste verhaal van De Huurling verschijnen. Rond dezelfde tijd zal er ook een 'normale' hertekende herdruk van De Huurling verschijnen. De luxe uitgave is in linnen gebonden en verschijnt in drie verschillende kleuren: zwart, donkerblauw en ecru. De zwarte en donkerblauwe editie verschijnen allebei in een oplage van veertig. Er zullen twintig exemplaren worden gedrukt met een ecrue kaft. Alle albums zijn genummerd en gesigneerd. De prijs van de albums zal rond de 75 gulden komen te liggen. Intekenen op de albums is mogelijk. Neem daarvoor contact op met De Tweede Lezer (1e Wormenseweg 102, Apeldoorn. 055 - 5427202).


25 mei: stripevenement in de Kinkerstraat

Arnold Amier mailde de redactie van Emmers Stripsite een nieuwtje: de Amsterdamse stripwinkel Obelix organiseert dit jaar een stripevenement. Het stripevenement vindt plaats op zondag 25 mei in de Kinkerstraat en de direkte omgeving. Er komen standhouders uit Nederland en België en tekenaars uit de hele wereld. Daarnaast wordt een expositie ingericht in het GVB-tramgebouw aan de Tollensstraat.


Joost Swarte ontwerpt nieuw theater Haarlem

Joost Swarte (Jopo de Pojo en vele andere strips) heeft een ontwerp gemaakt voor de Toneelschuur in Haarlem. Dat meldt de Volkskrant. Volgens de Toneelschuur zal het ontwerp van Swarte iets spannends aan de stad Haarlem toevoegen. "Het wordt een gebouw met volijke elementen waardoor het ook zelfstandig een trekpleister zal zijn en een aanwinst voor Haarlem." Het ontwerp voor de nieuwe Toneelschuur wordt op 7 maart gepresenteerd.


Ollie B. Bommel in musical

Het Amsterdamse dansgezelschap Opus One gaat het Bommelverhaal 'De Trullenhoedster' van Marten Toonder bewerken tot een theatervoorstelling. Dat meldt NRC Handelsblad. De première vindt over een jaar plaats in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Voor de bewerking en de regie is John Yost aangetrokken. Choreograaf Frans Schraven gaat de rol van Tom Poes spelen. Naar een geschikte acteur voor de rol van Bommel wordt nog gezocht.


Eefje Wentelteefje op CD

Eeefje Wentelteefje, de stripheldin van Jeroen de Leijer, is nu ook te horen. Dat meldt het stripblad Zone 5300. De liedjes uit de 'Eefje Wentelteefje Roadshow' van poppentheater Boeroeboedoer zijn op een cd gezet. "Vrolijke house met een hele vette knipoog", aldus Zone 5300. De cd kost vijftien gulden.

Het stripinformatieblad Zozolala meldt dat uitgeverij De Harmonie nog dit jaar een album van Eefje Wentelteefje zal uitbrengen. Verdere bijzonderheden, zoals wanneer het verschijnt en wat erin komt te staan, zijn nog niet bekend. Ook niet bij auteur Jeroen de Leijer: "Ik heb zelfs nog geen werktitel voor het boek."


Maaike Hartjes in daklozenkrant

Maaike Hartjes heeft een strip getekend voor het februarinummer van de Amsterdamse daklozenkrant Z. In haar dagboekje wordt ze dakloos, komt ze Zorro tegen en gaat ze de daklozenkrant verkopen. In dezelfde krant een interview met Kamagurka ("die lullo's, dat kennen wij in België niet"). Z kost twee gulden. Houd die krant in de gaten.


Martin Lodewijk tekent etiket voor bierfles

Martin Lodewijk tekent dit jaar het etiket voor het Leidse pijpje, het speciale bierflesje dat op de Leidse Stripdag gekocht kan worden. Dat meldt het stripinformatieblad Zozolala. Zondag 9 maart organiseert de Leidse Stripshop samen met de Centrale Bibliotheek van Leiden voor de twaalfde keer De Leidse Stripdag. Signerende tekenaars: Marc van der Holst, Mark Retera en Alex Turk. De Leidse Stripdag wordt gehouden in de Centrale Bibliotheek aan de Nieuwstraat 4. Om 11 uur gaan de deuren open. De toegang is gratis.


Kuifje in Rijksmuseum voor Volkenkunde

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden organiseert in oktober de tentoonstelling 'Naar Tibet met Kuifje'. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. De tentoonstelling is opgezet door de Fondation Hergé en was eerder te zien in Frankrijk en België.


Peta boos op Disney

De dierenbeschermers van Peta (People for Ethical Treatment of Animals) zijn boos op Disney. Vanwege de speelfilm '101 Dalmatians'. In de Volkskrant zei Peter Friesen van Peta: "Het gaat ons niet om de inhoud van de film, maar om de training van die hondjes. Ik zeg niet dat ze slecht behandeld zijn. Ik vraag me wel af hoe ze die hondjes zover hebben gekregen om hun rol te spelen. Wat deden ze met de puppy's als die niet goed luisterden?"

Disney stelde de dierenfreaks gerust. Met een lijst met '101 feitjes'. Zo hoefde er maar een puppy te gapen of de hele groep puppy's hield er mee op om een dutje te doen. En: "De kennel was een soort puppy-motel met een suite voor elk nest, inclusief speelveldje Van buiten was de kennel wit met zwarte stippen. Binnen had elke puppy een eigen hokje met roze of blauwe muren, beschilderd met ballen, botten en linten." Doe maar duur.

Op 20 februari ging de film in Nederland in première. De première werd niet verstoord door boze dierenfreaks. Er gebeurde helemaal niks. Radio1-verslaggever Marc Hamer wist niet goed wat hij ermee aan moest. Wanhopig probeerde hij een kleuter een puppy aan te praten: "Ga er maar snel een vragen aan je pappie."


Nominaties voor de Grote Prijs van Angoulême

Een 880-koppige jury, bestaande uit zowel Franse als niet-Franse stripauteurs, heeft de volgende tekenaars genomineerd voor de Grote Prijs van Angoulême 1997: Francois Boucq, Daniël Goossens, Hermann, Regis Loisel, Albert Uderzo. Dat schrijft Arco van Os, redacteur van het stripinformatieblad Stripschrift, aan de lezers van de Stripmailinglist. Op 13 maart wordt de winnaar bekendgemaakt.


Laatste interview met Burne Hogarth in Stripschrift

Het stripinformatieblad Stripschrift publiceert in het februarinummer (nummer 297) het laatste interview met Tarzan-tekenaar Burne Hogarth. Hogarth overleed vorig jaar op het stripfestival van Angoulême. Een dag voor zijn overlijden gaf hij een interview aan Laurence Herlé, journaliste en scenarioschrijfster.

In het interview legt Hogarth onder andere uit waarom Tarzan 'de eerste ecoloog' was. "Ik beschouw de ontginning van het oerwoud en het uitsterven van de dieren als een van de schandaligste aspecten van de moderne beschaving. Als Tarzan ziet hoe iemand met het geweer op de schouder het bos betreedt, pakt hij het af en breekt het doormidden."


Paul Deliège (Jaap) met pensioen

Na meer dan veertig jaar stopt Paul Deliège met strips tekenen. Hij gaat met pensioen. Dat meldt het stripinformatieblad Zozolala. Deliège werd vooral bekend door de strip Jaap. Over de gevangene Jaap, die wanhopig probeert te ontsnappen uit Inzepoket. Samen met Arthur Piroton maakte hij De Krobbels. Ook schreef hij enkele verhalen van Snoesje.


Topman Euro Disney naar Club Méditerranée

Topman Philippe Bourguignon van Euro Disney, de exploitant van het pretpark Disneland Paris, stapt over naar het toerismeconcern Club Méditerranée. Dat meldt NRC Handelsblad.


Emmers Stripsite in Sjosji

Emmers Stripsite werd genoemd in het stripblad Sjosji. In de brievenrubriek. De tekst die erbij stond klopte van geen meter. Zo zou je via Emmers Stripsite bij 'een stripliefhebber-chatbox' terecht kunnen komen. Een stripliefhebber-chatbox? Daar weet Emmers Stripsite niks vanaf. Misschien dat de dienstdoende Sjosji-redacteur niet helemaal snapte wat een chatbox is. Maar goed, wij zijn de kwaadste niet en overwegen volgende maand een strip-chat te houden. Al was het maar om alle wanhopige Sjosji-abonnees niet teleur te stellen. Houd 'm dus in de gaten: Emmers Stripsite. Mooie tekening van Hanco Kolk stond er trouwens bij de brief.


Bommelquiz

Franc Brvar organiseert een Bommelquiz op zijn Bommelpagina. De vragen worden wekelijks vernieuwd. Aan het eind van elke maand wordt degene met de meeste punten uitgeroepen tot 'Pluskukel'.

http://home.pi.net/~fbrvar/QUIZ.HTM


Januari

Nieuws van vorige maand is te vinden in het archief. Wist u bijvoorbeeld dat Franquin in januari overleed?