vogel Archief

Redactie: Maarten ReijndersIndexArchief


December

EMMERS STRIPNIEUWSBRIEF 8 (dinsdag 31 januari 1996)
Aantal abonnees per 31/12: 332

Mededeling van de redactie: volgend jaar weer dikkere nummers. Voor nu: een prettige jaarwisseling en pas op met vuurwerk (strips lezen met een (1) hand is verdraaid lastig).


Binnenlands stripnieuws
Len Munnik wint Inktspotprijs
Strips en literatuur in Rails
Peer de Plintkabouter en De Partners niet meer in SjoSji
Bolkmok met tekst
Peter de Wit weer in Vrij Nederland

Buitenlands stripnieuws
Chinezen en lesbiennes boos op Disney
Kiekebanus

Stripnieuws op Internet
International Humour Contest
De Citroën in de strip
Heer Bommel's Thuispagina
United Media


Len Munnik wint Inktspotprijs

Tekenaar Len Munnik heeft de Inktspotprijs voor de beste spotprent van het politieke seizoen 1995-1996 gekregen. De jury kende hem de prijs toe voor een tekening in dagblad Trouw over de val van Srebrenica. Behalve voor Trouw tekent Munnik onder meer voor het vrouwenmaandblad Opzij.

Dat laatste was zeker van belang. Een van de juryleden was Hedy d'Ancona (Europarlementariër met handtasje). D'Ancona was één van de oprichters van Opzij. In 1982 verscheen van d'Ancona het boek ABC van het feminisme met tekeningen van Munnik.

De andere juryleden waren de Belgische publicist J. Anthierens en tekenaar Sylvia Weve. Aanvankelijk was de jury verdeeld. Anthierens wilde de prijs geven aan Jos Collignon, tekenaar voor de Volkskrant. Collignon maakte een prent waarop het kabinet-Kok de polonaise dansend door de Tweede Kamer gaat. Twee bodes kijken verbaasd toe. "Ik heb wel andere algemene beschouwingen meegemaakt", zegt de ene bode tegen de andere. Anthierens liet zich echter overtuigen door d'Ancona, zo lezen we in NRC Handelsblad. "D'Ancona heeft Munnik er doorheen gesleept." Wat het derde jurylid, Sylvia Weve, ervan vond, vermeldt de Rotterdamse kwaliteitskrant niet.

In NRC Handelsblad vertelde Munnik dat hij de Srebrenica-tekening heeft gemaakt uit kwaadheid. Munnik: "Er is bij de val van Srebrenica heel veel misgegaan. Ik wil niet tegen de soldaten van Dutchbat zeggen dat zij fout zijn, terwijl ik zelf ook niets heb gedaan.

De Inktspotprijs wordt elk jaar uitgereikt tijdens de opening van de tentoonstelling Politiek in Prent, in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Eerder wonnen Opland en Peter van Straaten de prijs.


Strips en literatuur in Rails

Rails, een blad dat in de trein ligt, besteedt in het december/januari-nummer aandacht aan strips en literatuur. Bekende schrijvers schreven een scenario voor een stripverhaal. Mensje van Keulen schreef een verhaal voor Dirk & Desiree (tekenaar: Hein de Kort). Hermine Landvreugd deed dit voor de Familie Doorzon (tekenaar: Gerrit de Jager) en Ronald Giphart voor Sjors & Sjimmie. Volgens Rails maakte Robert van der Kroft de tekeningen bij het verhaal van Sjors & Sjimmie. Dat is niet zo. De tekeningen werden door een Spaanse tekenstudio gemaakt. Het resultaat is niet geweldig. Alleen Mensje van Keulen schreef een leuke strip.


Peer de Plintkabouter en De Partners niet meer in SjoSji

SjoSji is onlangs gestopt met de publicatie van Peer de Plintkabouter. En ook De Partners beleven op dit moment hun laatste avontuur in het stripblad. Dat meldt het stripinformatieblad Zozolala.

Hoofdredacteur Dirk Snoodijk is, volgens Zozolala, "in de afgelopen periode teleurgesteld over de ontwikkeling" van Peer de Plintkabouter. Hij wil echter niet uitsluiten dat Anton Damen en Marq van Broekhoven zullen terugkeren in SjoSji. Fans van Damen en Van Broekhoven kunnen nu terecht bij Zozolala. Het stripinformatieblad plaatst al enkele jaren de strip De Collectioneur van het duo Damen en Van Broekhoven.

De Partners zullen worden stopgezet vanwege een tegenvallende albumverkoop en "het niet meer in het blad passen van dit soort strips". Op het moment publiceert SjoSji het avontuur 'Moordvalken'.

Nog een nieuwtje van het SjoSji-front. In nummer 3 start SjoSji met de plaatsing van een Amerikaanse comic. Onder de titel Tijdperk der Reptielen zal het volledige tekstloze verhaal van 102 pagina's in porties van acht pagina's in het blad worden gepubliceerd. Dat past blijkbaar wel in het blad.


Bolkmok met tekst

Vorige maand schreven we over de Bolkmok. De Bolkmok is een drinkbeker die kopers van het boek Tegenstemmen gratis ontvangen. De illustratie voor de Bolkmok is gemaakt door Martin Lodewijk (tekenaar van Agent 327 en schrijver van Storm). Vorige maand drukten we de illustratie zonder tekst af. Yorick Haan, webmaster van de site van de Socialistische Partij, was zo vriendelijk ons een illustratie met tekst toe te zenden. We drukken hem hierbij af.


Peter de Wit weer in Vrij Nederland

Vorige maand publiceerde Vrij Nederland een interview met Sigmund-tekenaar Peter de Wit. De redactie van Emmers Stripsite typte het interview over. Zonder dat de hoofdredactie van Vrij Nederland boos werd. Helaas, dat hadden we graag eens meegemaakt. Daarom proberen we het deze maand nog een keer. We typten de brief over die Peter de Wit, naar aanleiding van het interview, naar Vrij Nederland stuurde.


Chinezen en lesbiennes boos op Disney

Disney heeft het maar moeilijk. In augustus beschuldigden Amerikaanse Arabieren Disney al van racisme. Daarna kreeg het concern kritiek van de pro-family-beweging omdat het besloten had om zijn homoseksuele medewerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden te bieden als hun heteroseksuele collega's. De afgelopen twee maanden waren Chinezen en lesbiennes boos op Disney.

Chinezen

Het Chinese ministerie voor Radio, Film en Televisie heeft bij Disney geprotesteerd tegen de verfilming van het leven van de Dalai Lama, de religieuze leider van Tibet. Dat melden NRC Handelsblad en de Volkskrant. De Chinezen vinden de Dalai Lama een gemenerik, omdat hij de militaire overheersing van China in Tibet zou ondermijnen. Chinese regeringsfunctionarissen hebben laten weten dat het uitbrengen van de film niet nader omschreven gevolgen zal hebben voor de commerciële expansie van Disney.

Disney heeft besloten niet te wijken voor de Chinese druk. De Amerikaanse krant The New York Times kon dat wel waarderen. In een hoofdredactioneel commentaar onder de kop 'De Muis Neemt Stelling' hield de krant de weigering van het concern om te zwichten voor Chinese censuur ten voorbeeld aan de Amerikaanse regering en het bedrijfsleven.

Lesbiennes

Het National Center for Lesbian Rights in de Vereingde Staten heeft bezwaar gemaakt tegen de nieuwe verfilming van 101 Dalmatiërs van Walt Disney. Actrice Glenn Close zou hoofdpersoon Cruella de Vil spelen als een 'lesbische feeks en mannenhaatster'. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Is Scar een homo?

De lesbiennes tekenen daarbij aan dat in Disney-films slechteriken opvallend vaak worden voorgesteld als niet-hetero's. Als voorbeeld noemen ze de boze oom in De Leeuwenkoning. Een groot deel van het bioscooppubliek zou hem als een homo hebben gezien.


Kiekebanus

Op 4 december verscheen Kiekebanus, een strips van Merho (Kiekeboe) en het duo Urbanus-Linthout (Urbanus). Emmers Stripsite berichtte er al over in september. Vooral de achterkant van het album is grappig. Twee foto's staan erop. Op de bovenste foto heffen Linthout, Merho en Urbanus het glas op de samenwerking. Op de onderste foto staat het drietal afgebeeld, toen ze dachten dat de fotograaf al weg was.

Meer informatie over het Kiekebanus-album is te vinden op de nieuwe Kiekeboe-homepage:

http://studwww.rug.ac.be/~fcuppens/kiekeboe/


International Humour Contest

Een Italiaan stuurde Emmers Stripsite een brief. Dat komt niet vaak voor. Enrico Sorrcinelli, zo heet de Italiaan, vroeg ons of we aandacht konden besteden aan de 'International Humour Contest'. Een wedstrijd waar cartoonisten en striptekenaars van over de hele wereld aan mee kunnen doen. Het onderwerp waar de cartoon of strip over moet gaan is 'transgression' ("overtreding, zondiging". zegt ons woordenboek). De deadline is 25 januari. Meer informatie (ook in het Engels!) is te vinden op:

http://www.ascu.unian.it/~bepi/funny/


De Citroën in de strip

Citroën maakt auto's. En de auto's van Citroën komen vaak voor in strips. Pas geleden was er een tentoonstelling over de Citroën in de strips. Er is zelfs een nieuwe serie: De auto's van het avontuur. Onlangs verscheen het eerste deel: Een passie voor uitdagingen. Tekenaar René Follet en J.C. de la Royère beschrijven hierin de "vroegste geschiedenis van het Franse automerk".

De redactie van Emmers Stripsite valt al bijna in slaap als zij denkt aan het lezen van zo'n album, maar er zijn blijkbaar veel mensen die geinteresseerd zijn in Citroëns. De uitgever drukte maar liefst 100.000 exemplaren van het album (prijs: f 20,- !).

Ook op internet is er aandacht voor de Citroën in de strip. Sinds enige tijd heeft Hans Tacq een pagina op internet genaamd: 'Citroën Comic of the Month'. Daarin staan elke maand plaatjes van een Citroen zoals die in een strip wordt ge- of misbruikt. Zo stonden er in december wat plaatjes uit Mafalda en haar vrienden van Quina. In januari is De man met de klauw van Rodolphe en Ferrandez aan de beurt.

http://www.wirehub.nl/~tqdesign/citcomic.htm


Heer Bommel's Thuispagina

Eindelijk is het zover: een homepage van Heer Bommel. Met daarop een biografie van Marten Toonder, recepten van Joost, de favoriete websites van Ollie B. Bommel (jawel, ook Emmers Stripsite is een van zijn favoriete plaatsen op internet), een lijst met Bommelboeken en een overzicht van de inwoners van Rommeldam.

http://home.pi.net/~fbrvar/BOMMEL.HTM


United Media

Wim van den Bosse atendeerde de redactie van Emmers Stripsite op de prachtig mooie site van United Media: The Comic Strip Site. Met daarop een verzameling van Amerikaanse krantenstrips. Per strip is er een archief van de laatst verschenen strips (met een vertraging van een week).

Met: Robotman, Peanuts, Dilbert, Nancy, Betty, Over the Hedge, Big Nate, Jump Start, Tommy, Rose is Rose, Arlo & Janis, Marmaduke, Drabble, Alley Oop, The Buckets, Born Loser en Reality Check.

http://www.unitedmedia.com/comics/