vogel Archief

Redactie: Maarten ReijndersIndexArchief


April

EMMERS STRIPNIEUWSBRIEF 12 (woensdag 30 april 1997)
Aantal abonnees per 30/4: 423


Binnenlands stripnieuws
Opzettelijke fouten in de Stripkatalogus
Old Cake Comix: meisjes met okselhaar
Begin volgende eeuw stripmuseum in Groningen
Zanderzaal in Haarlem wordt toch stripcentrum
Peter de Wit stopt half jaar met Familie Fortuin
Big Balloon wil Akira vertalen
Tekenaar van Willem-Alexander-strip signeert
Asterix on Ice geflopt
Meer stripalbums in 1996
Houten Lambiek moet weg

Buitenlands stripnieuws
VUM-kranten stoppen met Nero
Kuifje-museum
Bilal maakt strip over Sarajevo
Amsterdamse politie in de leer bij Eurodisney
Winst Disney onverwacht hoog

Stripnieuws op internet
Stripschap op internet
Het Raadsel van Franka
Strippoll '97 van start
Stripwinkeltest
Emmers Stripsite bestaat een jaar
Ridderstripje op internet


Opzettelijke fouten in de Stripkatalogus

Hans Matla heeft bewust fouten opgenomen in de Stripkatalogus. Dat staat in SCHAPnieuws, het verenigingsblad van Het Stripschap. Matla hoopt hiermee te voorkomen dat iemand zijn werk zomaar kopieert. Matla is sowieso bevreesd dat René Diekstra's met zijn werk aan de haal gaan. Arco van Os, redacteur van Stripschrift, liet via de Stripmailinglist weten, dat Matla zijn catalogus alleen op cd-rom zal zetten, "als hij die krengen kan beveiligen tegen kopiëren." Peter Schulz stelde op de Stripmailinglist voor om met een aantal verzamelaars een deel van de catalogus op internet te publiceren.

In oktober verschijnt, als het goed is, de negende editie van de Stripkatalogus. In de nieuwe versie zullen meer dan 45.000 titels zijn opgenomen. Naast de gewone (grote) catalogus, zal er ook een catalogus op zakformaat worden uitgebracht. De verschijning van de vorige catalogus, in 1993, zorgde voor enorme prijsstijgingen en paniek onder stripverzamelaars.


Old Cake Comix: meisjes met okselhaar

Donderdag 24 april werd in stripwinkel Lambiek de bundel Old Cake Comix gepresenteerd. Allemaal strips van vrouwen. Old Cake Comix is een initiatief van Maaike Hartjes, bekend van haar lollige dagboekstripjes. De teksten in het boek zijn in het Engels. Er konden namelijk niet genoeg Nederlandse vrouwelijke striptekenaars gevonden worden om een hele bundel te vullen.

Tegenover de Volkskrant verklaarde Hartjes dat er duidelijke verschillen zijn tussen strips van mannen en van vrouwen. "In de meeste strips getekend door mannen zien vrouwen er uit volgens het standaardmodel, opgeblazen borsten, wespentaille en dikke kont. Vrouwelijke striptekenaars geven een realistischer plaatje van hun seksegenoten, gewoon met hangborsten enzo. Kijk, in deze strip van Barbara Stok heeft een vrouw haren onder haar oksels. Okselhaar? Dat zou een man nooit tekenen."

"De meeste vrouwen die momenteel strips maken, zijn geïnspireerd door de autobiografische strip", zegt Hartjes. "Dat genre is in de jaren zeventig uit Amerika overgewaaid. Ik voel daar zelf ook het meeste voor."


Begin volgende eeuw stripmuseum in Groningen

Begin volgende eeuw zal er in Groningen een stripmuseum verrijzen. Dat meldt de Volkskrant. Alleen financiële problemen voor de Stichting Nederlands Stripmuseum kunnen nog roet in het eten gooien. De kosten voor de bouw worden geschat op vijftien miljoen gulden. Marten Toonder sprak zaterdag 12 april van 'een historisch moment waarop de strip wordt erkend als kunstvorm'.

Toonder was uit Ierland overgekomen om de tentoonstelling 'Gebouwd in Verbeelding' te openen. Op de expositie zijn de ontwerpen van twaalf striptekenaars voor het nieuwe museum te bezichtigen. Uit deze ontwerpen heeft een jury gekozen voor het ontwerp van François Schuiten (De Duistere Steden). "De drie-eenheid van een billboardachtige gevel in de vorm van een opengeslagen strippagina, de transparantie van het interieur en een wereldbol op het voorplein hebben de doorslag gegeven", aldus het rapport van de jury. Schuiten zal door een architect worden betrokken bij de verdere ontwikkeling van het museum.

Andere tekenaars die een ontwerp maakten, zijn Theo van den Boogaard, Martin Lodewijk, Hanco Kolk, Jan Kruis, Henk Kuijpers, Don Lawrence, Dick Matena, Lorenzo Mattotti, Peter Pontiac, Frans Le Roux en Peter de Smet. De tentoonstelling is nog tot en met 11 mei in het Centrum voor Architectuur en Stedebouw (Gedempte Zuiderdiep 98) te bezoeken (ma t/m vr. 9-17u, za en zo 12-16u; van 30 april t/m 6 mei en op 8 en 9 mei gesloten). Het boek 'Gebouwd in Verbeelding' kost f 39,90.


Zanderzaal in Haarlem wordt toch stripcentrum

In de Zanderzaal, de voormalige Haarlemse jazzclub aan het Groot Heiligland, komt toch een stripcentrum. Dat heeft de Haarlemse gemeenteraad 23 april besloten. Dat schrijft het Haarlems Dagblad. Aanvankelijk bestond er in de raad een meerderheid om een nieuw jazzcentrum in de Zanderzaal te vestigen. Op het laatste moment gingen vier D66'ers en een VVD'er echter overstag. Staatssecretaris Kohnstamm geeft 500.000 gulden subsidie voor het stripcentrum. Dat geld komt uit de pot voor het grote stedenbeleid.


Peter de Wit stopt half jaar met Familie Fortuin

Peter de Wit (bekend van zijn Volkskrant-strip Sigmund) zal een half jaar geen nieuwe afleveringen van de Familie Fortuin tekenen. Dat meldt het stripinformatieblad Stripschrift. De redactie van Sjosji hoopt dat Peter de Wit na zijn 'sabbatical half year' sterker dan ooit zal terugkeren.


Big Balloon wil Akira vertalen

Uitgeverij Big Balloon heeft vergevorderde plannen om Akira te vertalen. Dat meldt het stripinformatieblad Zozolala. Akira is de bekendste manga aller tijden. Als de onderhandelingen met de Japanse uitgever gunstig verlopen, verschijnt het eerste deel eind juni. De volledige vertaling (4.000 platen) zal twintig delen beslaan.


Tekenaar van Willem-Alexander-strip signeert

Jan Hijman, tekenaar van De Avonturen van Lex, signeert op Koninginnedag zijn album bij stripwinkel Obelix in de Amsterdamse Kinkerstraat. Dat meldt de Volkskrant. Het stripboek, waarin de koninklijke familie te kakken wordt gezet, is enkele dagen voor de dertigste verjaardag van de kroonprins verschenen. Hijman tekent de strip voor het jongensblad Webber ('not for girls and parents'). Het tijdschrift hield eind 1994 een enquête onder zijn lezers waarin Willem-Alexander, na Gordon, als minst populaire Nederlander naar voren kwam en tot 'grootste watje' werd uitgeroepen. De Rijksvoorlichtingsdienst vindt de strip 'smakeloos'.


Asterix on Ice geflopt

Endemol haalt de nieuwe show Asterix on Ice al na dit seizoen van het ijs. Dat meldt het ANP. Asterix on Ice beleefde op 2 oktober vorig jaar in Berlijn zijn wereldprimeur. De bezoekersaantallen bleven fors achter bij de verwachtingen, zodat de show dit seizoen al weer van het ijs wordt gehaald, zo bleek dinsdag 8 april bij de presentatie van de halfjaarcijfers van Endemol.

Overigens ontdekte de redactie van Emmers Stripsite bij toeval dat er in 1972 ook al een ijsshow van Asterix was. Van 12 tot en met 23 december van dat jaar was in de Amsterdamse RAI 'Asterix en de ijsromeinen' te zien.

http://www.asterixonice.com/


Meer strips in 1996

In 1996 zijn er in Nederland 533 nieuwe strips verschenen. Een stijging ten opzichte van 1995, toen er 470 nieuwe titels verschenen. Dat blijkt uit STRIPnotering, een door het Stripschap uitgegeven overzicht van alle stripuitgaven van het afgelopen jaar. Arboris bracht de meeste albums uit: 89. Standaard eindigde op de tweede plaats met 71 titels.


Houten Lambiek moet weg

De Amsterdamse gemeente heeft een conflict met stripwinkel Lambiek. Dat meldt de Volkskrant. Inzet is een houten pop van stripfiguur Lambiek in de Leidsestraat. De pop moet klanten trekken naar de winkel van Lambiek in de Kerkstraat, een zijstraat van de Leidsestraat. Volgens de gemeente is de pop een 'reclame-object' en dat mag zomaar niet.

De strijd rond de pop is niet van vandaag of gisteren. Begin jaren tachtig werd al een andere Lambiek-pop in beslag genomen. Om de regelgeving te omzeilen, werd daarna een nieuwe pop (zonder de naam van de stripwinkel erop) op een fiets geplaatst. Het is dan geen reclame-object meer, maar een fiets, redeneerde Kees Kousemaker, eigenaar van Lambiek. De reinigingspolitie is nog steeds niet tevreden. De pop mag vreemd genoeg wel in het fietsenrek voor de stripwinkel staan.

Lambiek heeft voor deze gelegenheid een door Peter Pontiac getekende envelop (met een Suske en Wiske-postzegel erop geplakt) uitgegeven. In de envelop zit een persbericht over de weggehaalde houten pop. Uit de brief: "Door het verdwijnen van de pop is onze stad niet alleen een vermakelijke bezienswaardigheid kwijt, maar wordt nu ook het instituut Lambiek serieus in zijn voortbestaan bedreigd. Wij rekenen dan ook op Uw steun om dit te voorkomen."

http://www.xxlink.nl/lambiek/1/fiets.htm


VUM-kranten stoppen met Nero

Er is een conflict tussen de Belgische VUM-kranten en Nero-tekenaar Marc Sleen. Dat blijkt uit artikelen in Het Belang van Limburg en De Morgen en postings van Jan Bex en Gert Meesters op de Stripmailinglist. In De Morgen zegt Sleen dat hij niet is buitengezet bij de VUM, maar dat zijn driejaarlijkse contract dit keer niet automatisch wordt verlengd. De VUM-kranten willen minder uitgeven aan Sleens salaris. Sleen zou "tien keer zoveel geld krijgen als voor de andere reeksen in de krant wordt betaald." Een forse loonsverlaging kan Nero in gevaar brengen, omdat Sleen zijn assistent Stallaert nog moet betalen.

Onder de kop 'Nero moet blijven' roepen de Hasseltse stripwinkelier Luk Poelmans en Nero-kenner Yves Kerremans op een petitie te ondertekenen. Kerremans in Het Belang van Limburg: "Marc Sleen heeft opzeg gekregen bij de VUM-kranten. En dat uitgerekend in het jaar dat Nero 50 en Sleen 75 wordt. Onbegrijpelijk, vooral omdat Nero de enige, echte dagbladstrip in Vlaanderen is. Welke andere krantenstrip speelt nog dagelijks in op de actualiteit van hier? Nero is een monument, daar moet je vanaf blijven. Met onze petitie willen we op zijn minst Marc Sleen een hart onder de riem steken."


Kuifje-museum

Het BRTN-journaal heeft melding gemaakt van plannen voor een museum, gewijd aan Kuifje en zijn schepper Hergé. Dat schrijft Caspar de Wind. Initiatiefnemers zijn de stichting die Hergé's nalatenschap beheert en Stephane Steeman, de bekendste Kuifjeverzamelaar. Steeman stelt zijn verzameling ter beschikking aan het museum. Het museum zou in het jaar 2000 zijn deuren moeten openen.


Bilal maakt strip over Sarajevo

Over één a twee jaar zal 'Le sommeil du monstre', het nieuwe album van Enki Bilal, verschijnen. Dat meldt het stripinformatieblad Zozolala. Het album is het eerste deel van een trilogie over Sarajevo. De reeks zal gaan over drie mensen die op dezelfde dag in Sarajevo worden geboren.


Amsterdamse politie in de leer bij Eurodisney

De top van het Amsterdamse politiekorps gaat in de leer bij Eurodisney. In het pretpark wil de politie leren hoe het een vriendelijker imago kan krijgen. Dat meldt het Nieuws van de Dag.


Winst Disney onverwacht hoog

In zijn tweede kwartaal deed Walt Disney het ineens veel beter dan verwacht met 49 dollarcent winst per aandeel, tegenover 30 cent in het zelfde kwartaal van '96. Dat meldt Planet Multimedia. De omzet steeg met 10 procent tot 5,5 miljard dollar. De film The English Patient, sportzender ESPN en nu ook Capital Cities/ABC deden het goed.


Stripschap op internet

Het Stripschap, de vereniging van stripliefhebbers, zit sinds kort ook op internet. De site is nog niet volledig operationeel, maar dat mag de pret niet drukken. Op de pagina's zullen in ieder geval de rubrieken komen te staan die nu al in het verenigingsblad SCHAPnieuws staan.

http://www.textlitho.nl/stripschap


Het Raadsel van Franka

Op 'Het Raadsel van Franka' zet Martin Hooymans regelmatig nieuwe bijzonderheden over Franka-verhalen. Tips voor het zorgvuldig lezen van Franka.

http://www.xs4all.nl/~philow/frraad00.html


Strippoll '97 van start

Deze maand is de Nederlandse Striptop Allertijden 1997 gehouden. Deelnemers konden hun lijstjes met favoriete stripverhalen, stripreeksen, stripfiguren, striptekenaars, stripscenaristen, tekenfilms en getekende geleerdes tot en met maandag 28 april inzenden. Nieuw dit jaar was dat onder de inzenders een stripalbum naar keuze gewonnen kan worden. Branko Collin, de organisator, is op het moment bezig met het tellen van de stemmen.

http://www.xs4all.nl/~collin/strips/poll97.html


Stripwinkeltest

Ze blijven binnenkomen: reacties op onze stripwinkeltest. Deze maand stuurde Lucas Keuss een mailtje met zijn favoriete stripwinkels.

Joker (Haarlemmerdijk, Amsterdam)
Goede, leuke zaak. Aardige mensen, veel aandacht en groot en goed aanbod. Gezellige winkel in gezellige buurt. De winkel is echter heel smal waardoor je hem snel over het hoofd ziet.

Het Gele Teken (Grote Oost, Hoorn)
Bestaat al zeker 15 jaar. De eigenaar vindt Lambiek maar niks, omdat je er niet gewoon een Buck Danny kan kopen. Kortom, weinig pretenties lijkt het. Niet is minder waar, het aanbod is heel breed en zijn adviezen zijn goed.

Richard (Rombout Hogerbeetsstraat, Amsterdam)
Kleine zaak, de eigenaar is een fijne vent die ik al langer ken, echt een liefhebber. De zaak noemt zich 'stripantiquariaat', er zijn veel eerste drukken, harde kaften en andere collectors items. Niet echt mijn stiel, daar kan ik dus ook niet over oordelen. Wellicht een goede keus voor de echte liefhebbers.

Ezelsoortje (Amsterdam)
In de Pijp. Zeer veel 2e hands, goedkoop en opnieuw erg aardige mensen.

Kapitein Rob (Amsterdam)
Ken ik goed, aardige mensen, leuke zaak, maar bovenstaanden zijn beter.

Keuss kent ook nog een slechte stripwinkel:

Wout (Amsterdam)
Ik ken de eigenaar van Wout goed, omdat ik daar om de hoek woonde en hem ook regelmatig in het plaatselijke café trof. En inderdaad hij is zeer onbeschoft. Bij het betreden van het pand wordt je gebrandmerkt als Schuldig aan wat dan ook, en is het zijn doel om je zo snel mogelijk weg te krijgen, daarbij zijn alle middelen geoorloofd. Dat de man omzet heeft is dan ook verbazend.

Zie voor meer stripwinkelervaringen: Emmers Stripwinkeltest.


Emmers Stripsite bestaat een jaar

Zaterdag 3 mei bestaat Emmers Stripsite officieel één jaar. Op 3 mei vorig jaar ging Emmers Stripsite na een paar maandjes proefdraaien van start. Die dag schreef de Daily Planet, het dagblad voor internettend Nederland:

"Emmers Stripnieuws, gemaakt door Maarten Reijnders is een site die geheel aan strips is gewijd. Er worden nieuwtjes gegeven over strips - zoals de diefstal van Franka-originelen - en gebruikers kunnen zich daarvoor desgewenst op een gratis nieuwsbrief abonneren."

Inmiddels hebben meer dan 400 mensen zich geabonneerd op Emmers Stripnieuwsbrief. Ruim 8.000 mensen brachten een bezoekje aan Emmers Stripsite.


Ridderstripje op internet

Rex Holman heeft een stripje over een ridder op zijn homepage gezet.

http://www.pi.net/~caveman2


Maart

Nieuws van vorige maand is te vinden in het archief. Wist u bijvoorbeeld dat de uitgever van Haagse Harry failliet is?